Početna Kultura Hronika o vojvođanskim rokerima na RTV-u

Hronika o vojvođanskim rokerima na RTV-u

0

Vojvodjanska rokenrol prica (1)Rok muzika odavno se smatra delom svetske kulturne baštine kojoj je i Vojvodina dala, ne baš skroman doprinos.

Godine 1962. u Velikoj Britaniji izdat je singl Bitlsa “Love me do” koji se smatra prekretnicom u rok muzici. Već tada u Novom Sadu niču prvi “skifl” sastavi. Za njima ne zaostaju ni drugi gradovi, varoši i sela. Svoje “čupavce” sa gitarama imali su Subotičani, Pančevci, Kikinđani, Zrenjaninci, Crvenčani, Golubinčani i Bečejci.

Vojvodjanska rokenrol prica (2)

U serijalu “Vojvođanska Rok end Rol priča” preko 250 aktera, učesnika u ovom karavnu, koji se kreće preko pola veka, ispričaće vojvođansku rokenrol priču.

“Vojvođanska rokenrol priča” svojevrsni je serijal i najobuhvatniji ikada snimljen u Vojvodini. Hronika o vojvođanskim rokerima, koji su obeležili period od skoro pola veka, pa do današnjih dana, donosi svedočanstva o začecima rokenrola u Vojvodini i to iz prve ruke.

Vojvodjanska rokenrol prica (3)Više od 250 najznačajnijih ljudi koji su obeležili rokenrol scenu u Vojvodini, ispričali su kako su stvarali muziku i šta ih je inspirisalo.

Serijal otkriva i koji su najpoznatiji “čupavci” iz Kikinde, Subotice, Zrenjanina, Crvenke, Golubinaca, Bečeja, ali i da čuje kako su u to vreme radili, davno afirmisani muzičari, među kojima “Eva Braun”, “Instant karma”, “Zlatni akordi”, “Laboratorija zvuka”, “Suba”, “Pekinška patka”.

Vojvodjanska rokenrol prica (4)Serijal “Vojvođanska rokenrol priča” zapravo predstavlja i ekranizaciju “Ilustrovane enciklopedije rok muzike u Vojvodini”, Bogomira Mijatovića, po čijim motivima je serijal i nastao.

Ekipa novosadske produkcije Panorama, snimala je godinu dana, svakodnevno, na više od 30 lokacija u Vojvodini, a sve to gledaoci će videti u 30 epizoda koje će biti emitovane na RTV2, svake nedelje od 18 časova i 15 minuta.

Vojvodjanska rokenrol prica (5)

Autor: Ivana Knežević
Foto: Dušan Ninkov