Početna Crna hronika Uhapšen Branislav Švonja, direktor pokrajinskog Fonda za izbeglice

Uhapšen Branislav Švonja, direktor pokrajinskog Fonda za izbeglice

V.d. direktora pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglicama Branislav Švonja (50) uhapšen je sinoć, nakon što je policija za njim tragala nekoliko dana u okviru akcije “Pluton 2”.

Kako piše “Politika”, on je uhapšen zbog poslovanja preduzeća “Nacionalni privredni operater” čiji je ranije bio direktor.

Podsetimo, policija je prethodno saopštila da je uhapsila bivšeg direktora iste firme Dušana Šaponju zbog sumnje da je od avgusta 2014. do marta 2016. godine počinio prevaru. Policija sumnja da su se Švonja i Šaponja lažno predstavljali i u ime Ministarstva privrede, Ministarstva zdravlja, Narodne banke Srbije i Privredne komore Srbije, doveli u zabludu odgovorna lica 34 firme na teritoriji Srbije, koje su zbog toga pretrpele štetu.

Oni su ova preduzeća, kako navodi MUP, doveli u zabludu da preuzmu navodno besplatne USB-ove sa “Paketom ličnih podataka pravnih lica Srbije” i potpišu i overe pečatom dokument o prijemu besplatnog primerka, a osumnjičeni su nakon nekoliko meseci taj dokument pod pretnjom utuženjem dostavljali uz fakturu kao ugovor, pa su oštećeni platili 11,4 miliona dinara.

“Politika” još piše da se Švonja prethodnih dana nije pojavljivao u vojvođanskom Fondu za pomoć izbeglicama, a da su na pitanja o njemu zaposleni odgovarali da je direktor odsutan cele nedelje. Podsetimo da su mediji ranije već pisali o prevari zbog koje je uhapšen, a Centar za istraživačko novinarstvo je prošle godine objavio i veliku istraživačku priču o tome.

Švonji ovo nije prvo hapšenje. On je 2013. godine uhapšen i osuđen zbog kupovine glasova u Odžacima.

Branislav Švonja je novosadski biznismen, poreklom iz Hrvatske, koji se godinama bavi politikom kroz razne polufantomske stranke i pokrete, a poslednjih godina je predsednik Srpske demokratske stranke. Ranije je vodio Zajednicu Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. On je 2004. godine bio i kandidat za gradonačelnika Novog Sada i Zadra.

U Hrvatskoj je 2010. godine biran za većnika u Zadarskoj županiji, ali pošto je već bio član Gradskog veća u Obrovcu, mesto je prepustio Dušanu Olujiću. Na izborima 2013. godine u Hrvatskoj, izabran je za većnika u Obrovcu. Tokom godina povezivan je sa raznim sumnjivim poslovima, kao i sa klanom pokojnog Nenada Opačića. Između ostalog, preuzeo je dugovanja za gradnju pumpe u Novom Sadu, koja su Opačiću ostala nakon hapšenja.

Takođe, Švonju je u julu 2007. godine bejzbol palicama prebila grupa navijača u jednom novosadskom restoranu, dok je bio sa svojim poslovnim partnerom Dušanom Olujićem. Batine je dobio jer je navodno dugovao 20.000 evra, što je tada demantovao. Hrvatski mediji su takođe pisali i da ga je sud kaznio jer je učestvovao u masovnoj tuči jula 2009. godine kod manastira Krupa, nakon kartanja u ilegalnoj kafani.

Inače, zbog sličnog dela, odnosno prevare sa prodajom podataka zbog kojeg je sada uhapšen Švonja, Olujić je osumnjičen još 2011. godine, ali nije poznato kako se završio taj postupak.

Autor: 021, Politika
Foto: Media centar Beograd