Početna Crna hronika Uhapšen osumnjičen za krađu skupocene violine “Vojvođanskom Paganiniju”

Uhapšen osumnjičen za krađu skupocene violine “Vojvođanskom Paganiniju”

0

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju, priveden je Nenad Jovišić iz Stare Pazove osumnjičen da je sa još dvojicom učestvovao u krađi violine vredne pola miliona evra umetniku Lajku Feliksu, 1. novembra u Bačkom Petrovom Selu.

Privedeni Jovišić nije hteo da se izjašnjava o sumnjama koje ga terete. Posle saslušanja, prema rečima Marka Božovića, portparola bečejskog Osnovnog suda, sudija za prethodni postupak je osumnjičenom odredio pritvor do 30 dana, prenose “Novosti”.

Nenad Jovišić je uhapšen poslednjeg dana prošle godine, nešto pre ponoći u Staroj Pazovi, a inače je, kako saznajemo, rođeni brat Petra Jovišića takođe iz Stare Pazove, koji je uhapšen 18. decembra kao i Nenad Simetić iz Temerina. Tada prilikom intervencije policije u Novim Banovcima, jedan od osumnjičenih kod koga je bila skupocena violina, pokušao je da pobegne i usput je bacio instrument.

Inače, braća Jovišić su bliski rođaci Marku Jovišiću (54) koji je osumnjičen da je 26. oktobra 2019. godine, zajedno sa svojim sinovima Lazarom i drugim maloletnim sinom oteo dečaka Petra Mitrovića iz Stare Pazove. Dečaka su držali skoro 25 sati tražeći novac za otkup.

Krađa se, podsećamo, dogodila oko podneva 1. novembra u Ulici Arpada Balaža u Bačkom Petrovom Selu ispred broja 38, a kradljivci su skupoceni instrument, izrađen početkom 19. veka, uzeli iz Feliksovog otključanog vozila “dodž”, subotičkih registarskih oznaka. Vrednost violine marke “Domenico Montano”, procenjuje se na pola miliona evra.

Muzičar je posle pronalaska violine izrđene 1800-te godine, objasnio je da je instrument pozajmio od jednog kolekcionara iz Beča kako bi na njemu svirao.

“Reč je o vrlo retkoj violini. Ima svega 15 takvih u svetu. Njena posebnost se ogleda i u tome što je napravljena u Kremoni u Italiji, vrlo je kvalitetna i ima osobine da na njoj proizvodim zvuke koje želim”, kazao je virtuoz, prenose “Novosti”.

Feliks je inače jedan od najpoznatijih violinista regiona, kojeg su mediji nazivali genijem, đavoljim violinistom i “Vojvođanskim Paganinijem”.

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen