Početna Crna hronika Viši sud osudio direktora Ekološkog pokreta na kaznu od 200.000 dinara

Viši sud osudio direktora Ekološkog pokreta na kaznu od 200.000 dinara

hammer-802302_640

Viši sud u Novom Sadu osudio je danas direktora Ekološkog pokreta Nikolu Aleksića na kaznu od 200.000 dinara, zbog diskriminacije prema Stanku Krstinu, predstavniku Hrvatskog građanskog saveza i predsednika Unije poslodavaca Vojvodine.

Presuda po građanskoj parnici nije pravosnažna i Aleksić ima pravo žalbe.

Krstin je nakon izricanja presude rekao da će 100.000 dinara pokloniti Dečijem selu u Sremskoj Kamenici, a 100.000 dinara udruženju “Vera, ljubav, nada”.

Prethodno je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti navela da je Aleksić diskriminisao Krstina jer je pripadnik hrvatske nacionalne manjine, tako što ga je optužio da radi za hrvatsku obaveštajnu službu, kao i da je po zadatku došao da “truje” građane Novog Sada, žene, decu, ali i golubove i pse.

Krstin je tada rekao da je po nacionalnosti Hrvat i dodao da ima sva prava kao građanin Srbije jer je rođen u Srbiji, plaća i ispunjava sve svoje zakonske obaveze. “Očekujem da imam ista prava i jednakost kao i svaki drugi građanin Srbije”, kazao je Krstin.

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) zatražilo je prethodno od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u septembru prošle godiine da preduzme sve mere iz svojih nadležnosti u predmetu diskriminacije većnika HNV-a Stanka Krstina i pokrene sudski postupak za utvrđivanje diskriminacije.

Krstin je ranije rekao da je trebalo da dobije priznanje od udruženja građana Moja Srbija za društveno odgovoran rad i zaštitu životne sredine, ali ga je ta organizacija neposredno pre dodeljivanja priznanja telefonom obavestila da mu priznanje neće biti dodeljeno. “Rekli su mi da mi priznanje neće biti dodeljeno iz razloga što su od nekog građanina iz Novog Sada dobili određenu dokumentaciju u kojoj on navodi da ja to priznanje ne zaslužujem”, rekao je Krstin.

Autor: N1/RTV