Početna Crna hronika Viši sud u Novom Sadu: Glavni pretres za nameštanje fudbalske utakmice između...

Viši sud u Novom Sadu: Glavni pretres za nameštanje fudbalske utakmice između “Vojvodine” i “Mladosti”

bribes

U Višem sudu u Novom Sadu je, više od sedam godina posle događaja, pred novim sudskim većem otvoren glavni pretres za nameštanje fudbalske utakmice između “Vojvodine” i lučanske “Mladosti”, odigrane 12. decembra 2007. godine u Lučanima.

Nakon što je obustavljen postupak protiv Ratka Butorovića, posle njegove smrti u junu 2013. godine, na optuženičku klupu seli su tadašnji komesar za bezbednost FK “Vojvodina” Milan Čabrić (42) i trojica sudija iz Beograda: Mihajlo Jeknić (52), Borislav Kašanski (44) i Goran Kovačić (44). Svi oni  juče su se izjasnili da se ne osećaju krivima.

Milan Čabrić tereti se da je, dan pre utakmice, u dogovoru s tadašnjim predsednikom Upravnog odbora Vojvodine Ratkom Butorovićem, obećao poklon sudijama Mihajlu Jekniću i Borislavu Kašanskom. Goran Kovačić je u tome, navodno, pomogao tako što je Čabriću dao brojeve telefona Jeknića i Kašanskog, iako je znao da su oni potrebni radi podmićivanja tih sudija.

“Na utakmici je Jeknić, kao glavni sudija, propustio u 72. minutu da dosudi penal za “Mladost”, a utakmica je završena pobedom novosadskog kluba. Na taj način, on je direktno uticao na ishod utakmice u korist “Vojvodine” i za to mu je predato 3.000 evra”, navodi se u optužnici.

“Niko mi nije obećao poklon i nisam primio nikakav novac da sudim u korist Vojvodine”, izjavio je Jeknić, koji je osporavao mito, ali ne i da je uzeo 3.000 evra od Ratka Butorovića, kako kaže, kao pozajmicu koju je i vratio. “Takođe, nisam propustio da dosudim kazneni udarac, a i da jesam, to nije krivično delo”, dodao je Jeknić.

Odgovarajući na pitanje tužioca, rekao je da pre toga Butorovića nije poznavao, a uzimanje novca od nepoznatog čoveka objasnio je tako što je “došao na tu suludu ideju kad ga je nazavo Čabrić i pozvao na ručak i druženje u Novi Sad”.

“Znao sam da Butorović rukovodi klubom, finansira ga, i stoga sam smatrao da ima para. Pozajmio sam novac od njega lično, a ne od njega kao predsednika kluba”, kazao je Jeknić.

Nastavak suđenja je 21. septembra, kad je planirano saslušanje šest svedoka.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija