Početna Crna hronika Vođa novosadskog narko klana Mićo Nikolić osuđen na 14 i po godina...

Vođa novosadskog narko klana Mićo Nikolić osuđen na 14 i po godina zatvora

0

Specijalni sud u Beogradu osudio je na 14 i po godina zatvora Novosađanina Miću Nikolića zvanog Sarma zbog trgovine drogom.

On je osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila marihuanu sa Kosova i iz Albanije.

Pored Nikolića, osuđeni su Agron Hodža na 13 godina zatvora, Rajko Savić na 11 i po, Miloš Ivaz na 10 i po, Ismail Krasnići na sedam, a Miodrag Vranić na četiri godine zatvora. Dragoslav Drobnjaković osuđen je na 20 meseci zatvora, a Miloš Bajić na godinu i po. Milana Nikolić dobila je uslovnu osudu od godine zatvora sa rokom provere od tri godine.

Ovo je druga prvostepena presuda pošto je prvu delimično ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da im se suđenje ponovi. I na novu presudu i oni i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu koji treba da donese konačnu presudu.

Kako piše u optužnici, Nikolićeva grupa je marihuanu nabavljala na Kosovu i u Albaniji i krijumčarila je do Novog Sada gde su je prodavali lokalnim narko-dilerima.

Policija je grupu uhapsila 2012. nakon što je presrela automobil sa 66 kilograma marihuane na putu ka Novom Sadu, u blizini Kraljeva. U gepeku i na zadnjem sedištu pronašla je 60 paketa sa drogom. Potom je pronašla još 16 kilograma u jednom stanu u Novom Sadu koji je služio kao “štek” za skrivanje droge.

Nikolić je uhapšen u centru Novog Sada, u Šafarikovoj ulici. Posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru pušten je da se brani sa slobode. Tri godine kasnije, međutim, ponovo je uhapšen jer je pokušao da podmiti svedoka u postupku koji se vodio protiv njega. Ponudio mu je 30.000 evra, kao i da mu mesečno isplaćuje dodatnih 1.000 evra da novim, lažnim svedočenjem utiče na ishod suđenja, saopštilo je tada Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Specijalni sud je 2013. godine privremeno oduzeo od Nikolića i sa njim povezanih trećih lica 29 stanova u Novom Sadu, od 30 do 200 metara kvadratnih, zatim 15 garažnih mesta, 20 lokala, kao i gradsko građevinsko zemljište u Subotici, jer postoji sumnja da su kupljeni novcem proisteklim iz krivičnog dela. Konačna odluka o mogućem trajnom oduzimanju ove imovine biće doneta nakon pravosnažne presude koja mora biti osuđujuća.

Izvor: Tanjug/Krik
Foto: Ilustracija/Pixabay