Početna Gradske teme Grupa građana traži održavanje zbora građana zbog projekta “Novi Sad na vodi”

Grupa građana traži održavanje zbora građana zbog projekta “Novi Sad na vodi”

0

Grupa građana zatražila je da se sazove zbor građana na kojem bi se raspravljalo o investitorsko-urbanističkom projektu “Novi Sad na vodi” i ta inicijativa podneta je Mesnoj zajednici “Ostrvo”.

O ovom projektu, kako kažu, javnost i stanovnici Limana malo znaju.

U saopštenju navode da “kako se ne bi nastavila nakaradna praksa kojom Novi Sad postaje (jedini) grad koji se ruši građenjem, a povodom izuzetnog uznemirenja stanovnika ove mesne zajednice najavama gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da će na prostoru priobalja Dunava (širi prostor od Ribarca preko Depresije sve do Studentskih domova) nići luksuzan “stambeno poslovni kompleks”, u ime građana ove mesne zajednice, pisac i istoričar umetnosti (Novi) Nebojša Milenković je Savetu Mesne zajednice “Ostrvo” podneo zahtev za sazivanje zbora građana”.

– U tom zahtevu koji su svojim potpisima podržali stanovnici ove mesne zajednice, Milenković podseća predsednika Saveta MZ “Ostrvo” Dušana Penezića da aktuelni Urbanistički plan na ovom prostoru predviđa objekte javne namene (sportsko-rekreativne i kulturne i ugostiteljske) i ukazuje da bi realizacija ovog projekta, imajući u vidu dosadašnja “urbanistička” iskustva npr. (Nove) Detelinare ili Grbavice – značajno bio narušen kvalitet života stanovnika ove MZ, koliko i urbanistički identitet Novog Sada kao grada u celini – navodi se u saopštenju.

Konstatujući nezadovoljstvo što se građani o ovako obuhvatnom urbanističkom projektu “informišu” isključivo posredstvom medija, od Saveta MZ zahteva se sazivanje zbora građana kojem bi prisustvovao i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada kao najpozvaniji da navedenu zabrinutost razreši neposrednim dijalogom sa građanima čime bi se ispoštovalo i Ustavom i zakonom garantovano pravo građana da utiču na rešenja kojima se neposredno narušava ili unapređuje kvalitet života u zajednici u kojoj žive.

– U ovom trenutku aktuelne su još dve inicijative za sazivanje zborova građana u mesnim zajednicama “Petrovaradin” i “Gavrilo Princip” na Novom naselju, koje su građani u skladu sa statutima mesnih zajednica i Statutom grada inicirali, ali ni do isteka zakonski predviđenog roka one nisu prihvaćene. Saveti ovih mesnih zajednica nisu sazvali zborove građana, a to su bili dužni da učine u roku od 30 dana od predaje zahteva. Ukoliko ni ovaj zbor građana ne bude sazvan, biće to šesti uzastopni slučaj oglušivanja mesne i lokalne samouprave na zahteve građana – dodaje se u saopštenju.

Izvor: 021
Foto: Ilustrcija/Pixabay