Početna Crna hronika Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu zbog saopštenja Višeg suda u Novom Sadu

Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu zbog saopštenja Višeg suda u Novom Sadu

0

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je na sopstvenu inicijativu, posle saznanja da su pojedini mediji objavili detalje presude za obljubu deteta preuzete iz saopštenja Višeg suda u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva pravde, sa zahtevom da obavi nadzor nad radom uprave tog suda.

S obzirom da postoji mogućnost da je došlo do povrede prava deteta na privatnost, zaštitnik traži da se utvrdi da li je saopštenje suda, koje su preneli pojedini mediji, bilo u skladu sa odredbom člana 58. Sudskog poslovnika i poštovanjem najboljih interesa deteta i da mu se u roku od 15 dana dostave informacije o rezultatima nadzora, sa kopijom relevantne dokumentacije.

Kako je obrazložio Pašalić, u tekstovima u medijima i na društvenim mrežama iznose se informacije iz ličnog i porodičnog života oštećenog deteta, kao i detalji u vezi sa događajima koji predstavljaju radnje krivičnog dela, a koje su, prema navodima iz njih tekstova, preuzete iz saopštenja Višeg suda.

Pašalić je istakao da se više puta uverio da novinski članci i objave koje u javnosti mogu da izazovu trenutnu senzaciju ostavljaju teške posledice i velike traume za dete do kraja života, i zato je ponovo apelovao na sve novinare i urednike medija da prilikom objavljivanja bilo kakvih podataka o zlostavljanju dece, pa makar to bile i sudske odluke, pre svega obrate pažnju na zaštitu najboljeg interesa dece i njihove privatnosti.

Izvor: FoNet
Foto: Pixabay