Početna Crna hronika Zatvorske kazne za sedmoro optuženih za zloupotrebe u Metals banci

Zatvorske kazne za sedmoro optuženih za zloupotrebe u Metals banci

0

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na tri i po godine zatvora nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora bivše novosadske Metals banke Ananija Pavićevića (72), zbog zloupotreba sa kreditima, koji su odobravani firmama još 2007. i 2008. godine.

Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od godinu do tri godine zatvora.

Ovo je, nakon 10 godina od pokretanja krivičnog postupka, prva presuda nekadašnim članovima Upravnog i Izvršnog odbora Metals banke.

Sin Ananija Pavićevića, Aleksandar, osuđen je na 20 meseci zatvora, Milan Tepić na tri godine, Nada Milankov na 20 meseci, Dušan Martinović na 15 meseci, Stanko Todorović na godinu dana, a Anka Lončar na dve i po godine zatvora.

Ovo je prvostepena presuda na koju imaju pravo žalbe.

“Razvojna banka Vojvodine” u stečaju, koja je dokapitalizacijom nasledila Metals banku, upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Svi osuđeni su obavezani da solidarno na ime troškova krivičnog postupka plate 821.796 dinara, a Nada Milankov još i 2.160 dinara. Anka Lončar mora da plati i 2.160 dinara, Dušan Martinović 130.368 dinara, a MilanTepić 74.646 dinara, i to u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Na ime paušala, oni moraju da plate po 100.000 dinara u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Postupak protiv njih pokrenut je još 2011. godine. Tužilaštvo za organizovani kriminal je pre tri godine odustalo od optužbi protiv drugog sina prvooptuženog, Dejana Pavićevića, kao i Predraga Lončara.

Optuženi se terete za nezakonito odobravanje kredita novosadskim firmama, što oni negiraju i tvrde da je pozadina rušenja Metals banke “politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke”.

Težište završne reči odbrane bilo je na stavovima da su optužbe nedokazane, te da su krediti bili adekvatno obezbeđeni, dok je Tužilaštvo za organizovani krminal bilo stava da je pružilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Metals banka je bila jedna od najuspešnijih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia