Početna Gradske teme Preminuo Petar Petrović dugogodišnji urednik novosadskog “Dnevnika” i bivši predsednik NDNV-a

Preminuo Petar Petrović dugogodišnji urednik novosadskog “Dnevnika” i bivši predsednik NDNV-a

Dugogodišnji glavni i odgovorni uredniik lista „Dnevnik“ i bivši predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Petar Petrović preminuo je u sedamdeset i petoj godini. Rođen je u Varvarinu 18. 04. 1946. godine. Predsednik NDNV-a bio je od 2000. do 2004. godine u dva mandata. Bio je glavni i odgovorni urednik lista Dnevnik takođe u dva mandata. Sa mesta urednika u najstarijem vojvođanskog dnevnog lista se i penzionisao.

„Napustio nas je dragi kolega i prijatelj, borac za etičko i nezavisno novinarstvo. Kao izuzetan novinar i urednik ostavio je neizbrisiv trag u novinarstvu i borbi za medijske slobode“, saopštili su iz NDNV-a.

Kolege ga pamte kao urednika u pravom smislu te reči koji je umeo da sasluša novinara i da ga posavetuje. Bio je principijelan i dosledan u odbrani novinarske profesije i štitio je sovje novinare od političkih napada i pritisaka.

„Njegova beskompromisna borba tokom devedesetih za etičko novinarstvo, a nakon pada režima Slobodana Miloševića za podizanje kvaliteta lista Dnevnik, ostaće večito u pamćenju novinarske zajednice. Petar Petrović je bio uzor za mlade novinare i pamtićemo ga kao velikog borca za slobodu medija, istinu i pravdu. Saučestvujemo u bolu porodice i novinarske zajednice“, navode u NDNV.

Izvor: 021
Priredila: M. Ćirić
Foto: Printscreen