Početna Crna hronika Završeno suđenje za ubistvo bratanca u Silbašu

Završeno suđenje za ubistvo bratanca u Silbašu

0

U Višem sudu u Novom Sadu danas je završen glavni pretres u kojem je optužen za ubistvo svog bratanca Janko Mihalj (67) iz Silbaša. Prema navodima optužnice, okrivljeni je posle žučne svađe, 6. aprila 2019. godine usmrtio Vlada Mihalja (50 ) u njegovoj kući u ulici Đure Jakšića. Pre nego što je zadao smrtonosni udarac u vitalni deo vrata, ali i ubodne rane nožem u predelu leđa i rezne rane po šakama, izbila je međusobna tuča.

“Očigledno je da njih dvojica, nisu mogli ni jedan bez drugog ni zajedno, prema izjavama optuženog i svedoka”, kazala je u završnoj reči zamenik Višeg javnog tužioca Ksenija Dajanović.

Ni teško bolesna supuga nastradalog, koja je prisustvovala događaju nije htela da ulepšava ono što je gledala da bi stala na stranu oštećenog. Dodala je i da je njen suprug voleo da pije.

“Smatram da njen iskaz možemo prihvatiti i on se poklapa sa nalazima veštaka”, rekla je zstupnica optužnog akta i navela da je optuženi u detalje opisao šta se dogodilo pre i posle ubistva, ali kod samog ubistva ima prazninu u sećanju.

Ipak, on je došao u kuću bratića, mogao je da ode pre sukoba, ali nije, nije ni pozvao Hitnu pomoć, a samo formalno izražava žaljenje zbog onoga što se desilo.

U svojoj odbrani govorio je samo o sebi i svojim potrebama, a u prilog tome idu i nalaz i mišljenje veštaka Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine.

“Predlažem da se okrivljeni kazni po zakonu, ako treba da se izjasnim onda maksimalnom kaznom za krivično delo ubistva, uz izricanje mere obaveznog lečenja od alkoholizma i uz nadoknadu troškova nastalih u istrazi tokom postupka”, zaključila je zamenik VJT-a Ksenija Dajanović.

Okrivljeni je odlučno tvrdio da nije alkoholičar. Naveo je da je bratić njega prvi napao i naneo mu pritom teške telesne povrede. “Imao sam preko 60 šavova u tom trenutku pala mi je klapna na oči i nisam znao šta se dešava”, rekao je optuženi.

Branilac okrivljenog, advokat Aleksandra Vidić, navela je u svojoj završnoj reči da smatra da je okrivljeni počinio krivično delo ubistvo na mah u stanju povećane razdraženosti. Ona je kao olakšavajuće okolnosti navela da njen branjenik nije osuđivan, da ima porodicu i da je u poznim godinama.

Predsednik veća, sudija Srđan Savić, zakazao je izricanje presude za četvrtak 15. oktobar tekuće godine.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay