Početna Crna hronika Zamenik Višeg javnog tužioca o hapšenju Ivana Kontića – Okrivljeni može biti...

Zamenik Višeg javnog tužioca o hapšenju Ivana Kontića – Okrivljeni može biti izručen srpskom pravosuđu

0

Nakon vesti o hapšenju Ivana Kontića u Podgorici, okrivljenog za brutalno prebijanje mladića pred kladionicom u širem centru Novog Sada, u Jevrejskoj ulici, koje je okvalifikovano kao pokušaj ubistva, zamenik Višeg javnog tužioca Zoran Jakovljević, pojasnio nam je danas pravnu proceduru u novonastaloj situaciji slučaja koji je medijski propraćen i van granica naše zemlje.

– Protiv Ivana Kontića vodi se istraga u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Novom Sadu, zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju. Mi smo inicirali postupak pred sudom radi raspisivanja poternice za njim s obzirom na to da on nije bio dostupan državnim organima, u momentu kada je istraga otvorena. Po saznanju, da je on uhapšen u Crnoj Gori, treba reći da između naše dve države, postoji ugovor o izručenju, koji je i izmenjen 2011. godine i dozvoljava izručenje i stranih državljana, odnosno domaćih državljana – priča Jakovljević i objašnjava da u konkretnom slučaju, ukoliko Ivan Kontić ima crnogorsko državljanstvo, zbog zaprećene kazne od najmanje pet godina, što jeste slučaj, gde se radi u rasponu od pet do petnaest godina, postoji mogućnost da Crna Gora izruči Srbiji svog državljanina.

– Procedura je takva da se primenjuje crnogorski Zakon o kriivičnom postupku, koji je sličan našem. Osoba koja je lišena slobode dovodi se sudiji za prethodni postupak, koji odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje, ukoliko on smatra da su formalni uslovi uredu, može da odluči i o pritvoru. Nakon toga Vanraspravno veće odlučuje o tome da li su ispunjeni uslovi, a ukoliko jesu donosi pozitivnu odluku koja se dostavlja ministarstvu pravde Crne Gore, koje donosi odluku o izručenju. Ista je procedura i kad se radi o Srbiji pri izručenju naših državljana toj zemlji – kaže naš sagovornik i dodaje:

– Ukoliko Crna Gora izruči okrivljenog Kontića istraga se nastavlja. Inače, o proceduri predaje osumnjičenog državljanina, iz jedne države drugoj, tehnička je stvar između dve države o načinu kako će ga isporučiti. U svakom slučaju, ukoliko dođe do toga on će biti doveden na saslušanje i istraga se nastavlja, preduzimaće se dalje radnje, kako bi se donela odluka suda – zaključuje Zoran Jakovljević iz VJT.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay