Početna Kultura Završen Kaleidoskop kulture: Novi Sad daje primer novih kulturnih praksi

Završen Kaleidoskop kulture: Novi Sad daje primer novih kulturnih praksi

0

Treći Kaleidoskop kulture, koji je završen 9. oktobra u Novom Sadu, postavio je nove standarde kulturne prakse, uspešno kombinujući produkciju programa uživo i njihov prenos onlajn.

U proteklih pet nedelja, od 4. septembra do 9. oktobra, koje je obeležilo pet različitih vrsta umetnosti: arhitektura, književnost, vizuelna, primenjena i izvođačka, Kaleidoskop kulture, uprkos pandemiji, uspeo je da okupi neka od najznačajnijih evropskih imena iz sveta književnosti i dizajna, kao i da podigne kapacitete lokalne scene, sa novim pristupom sadržajima i njihovoj realizaciji. To potvrđuje i opera “Rigoleto” koja je prvi put izvedena na otvorenom, uz video projekciju i to ispred Češkog magacina, u saradnji sa najstarijim teatrom u Srbiji – Srpskim narodnim pozorištem.

Zahvaljujući tome što je Novi Sad kao Evropska prestonica kulture među prvima u vreme pandemije pokrenuo proizvodnju i produkciju novih sadržaja koji su plasirani onlajn, kroz mrežu kulturnih stanica i uz lokalne umetnike, spremno je dočekan i Kaleidoskop kulture, u okviru kog su raznovrsni programi stigli čak do 200 hiljada ljudi na društvenim mrežama. Pored toga, programi Kaleidoskopa kulture prenošeni su i na televizijskim i radijskim kanalima javnih servisa – Radio televiziji Srbije i Radio televiziji Vojvodine.

Dizajn paviljon, ispred novosadskog giganta modernističke arhitekture, SPENS-a, u okviru nedelje primenjene umetnosti zatvorio je ovogodišnji Kaleidoskop kulture. Na izložbi, koju je koncipirala i kustoski uredila PDP konferencija, predstavilo se više od 70 autora i autorskih kolektiva iz 26 zemalja iz domena dizajna, ali i primenjene umetnosti. Među njima su bili proslavljeni nemački Bureau Borsche , čuveni italijanski Studio Mut, višestruko nagrađivani grafički dizajner Erich Brechbühl i drugi.

U nedelji književnosti prvi put je u Srbiji održana Noć književnosti, zatim svojevrsno Književno jutro na Najlonu, a Kaleidoskop kulture je povezao velika imena savremene književnosti kao što su Dejan Tiago Stanković, Isabel Veri, Loran Seksik, Barbi Marković, Veronika Murek, Slobodan Tišma, Aleksandar Gatalica, Laslo Blašković, Franjo Petrinović, kao i mlade nade domaće književnosti Mašu Seničić i Radmilu Petrović.

Nedelja vizuelne umetnosti otvorila je vrata jednog od najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja u Srbiji, Galerije Matice srpske, gde je publika imala retku priliku da se upozna sa njenim privatnim kolekcijama, dok je u nedelji izvođačke umetnosti Korzo, koji se inače održava na jednom od glavnih novosadskih bulevara, ove godine poklonio publici širom sveta onlajn koncert jednog od najboljih svetskih klavirskih dua – LP Dua . Ovog puta, bina je bila Petrovaradinska tvrđava kod čuvenog sata, a koncert je za 24 sata pogledalo oko dve hiljade ljudi, dok je taj broj porastao na 10 hiljada za samo četiri dana.

Sve je započelo multimedijalnim spektaklom, na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, koji je bio mesto susreta industrijskog nasleđa Novog Sada i modernog stvaralaštva, kroz kulturu zajedništva, učešćem Srpskog narodnog pozorišta, Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra “Infant”, Bitef teatra, Šabačkog pozorišta, teatra Mimart, umetničko-produkcijskog kolektiva Karkatag, Obnova film festa, slobodnih umetnika iz nekadašnje “Kineske četvrti”, te studenata sa smera za Scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka.

Četiri dana svečanog otvaranja kroz umetničko-programski koncept “Liman 5” bila su uvod u pet nedelja programa, na različitim, nesvakidašnjim lokacijama u gradu i u kulturnim stanicama, ali i onlajn, pružajući na taj način posetiocima priliku da izaberu i stvore sopstveni kaleidoskop kulture.

Autor: NSHronika
Foto: Promo/V.Veličković