Početna Crna hronika Žena skočila sa mosta, policajci joj spasili život

Žena skočila sa mosta, policajci joj spasili život

Most_Slobode_1

Policajci stanice u Petrovaradinu Zoran Novak (46) i Milan Stamenković (25) uspeli su u ponedeljak ujutru da iz Dunava izvuku i spasu 38-godišnju ženu iz Novog Sada koja je skočila s Mosta slobode.

Oni su, nakon dojave da se žena bacila s mosta, krenuli u potragu svojim čamcem i pronašli je kako pluta sredinom Dunava, nedaleko od Bećarca, i tako je spasli sigurne smrti, s obzirom da je u tom trenutku već bila bez svesti.
Prema rečima zamenika šefa smene u petrovaradinskoj stanici Zorana Novaka, dojava je stigla putem radio-veze i odmah nakon toga je krenuo ka obali jer je znao da je u takvim situacijama važan bukvalno svaki sekund. “Usput sam obavestio kolege šta se desilo i rekao im da obezbede čamac i krenu, ali sam mislio da ću brže stići svojim čamcem, koji je usidren u Petrovaradinu“, kaže Novak. “Kad sam stigao do čamca, tamo su me već čekale kolege Milan i Stojan, koji su bili u blizini.” S obzirom na to da je Zoranov čamac mali, sa slabijim motorom, odlučili su da u potragu krenu samo on i Stamenković da bi se brže kretali i lakše ubacili ženu kada je pronađu.

Nedugo pošto su krenuli čamcem, ugledali su ženu kako pluta na sredini reke s glavom u vodi, očigledno bez svesti. “Brzo smo stigli do nje, izvukli je iz vode, ali kada smo je ubacili u čamac, nije davala znake života“, priča Zoran Novak.

Njegov kolega Milan Stamenković kaže da je u tom trenutku jedino razmišljao o tome kako da oživi ženu i da se sve dešavalo kao u transu. “Pokušali smo da na vratu osetimo puls, ali ga nije bilo ili u tom trenutku nismo mogli da ga napipamo” – kaže Stamenković. “Brzo sam je okrenuo na bok i pokušao reanimaciju rukama. Posle desetak sekundi smo osetili da je počela da diše, a onda je iz sebe izbacila malo vode. To je bilo veliko olakšanje za nas, ali se i pored toga videlo da je ona u izuzetno teškom stanju.

On je zatim s kolegom odvezao ženu do obale, gde ju je preuzela ekipa Hitne pomoći. Prema rečima Zorana Novaka, kome je to treći slučaj spasavanja ljudi iz Dunava, žena je imala neverovatnu sreću da preživi jer bila na sredini plovnog puta, i pored nje je prošao brod. “Često sam na Dunavu kao pecaroš i znam šta se sve dešava. Brod je prošao pored nje i nije je zakačio ni povukao, a baš na tom delu idu dosta brzo i ne bi je mogao izbći čak i da je vidi. Osim toga, Dunav je sada prilično hladan, voda ima svega nekoliko stepeni, a na tom mestu je dubok oko osam metara“, objašnjava Novak.

Nakon što su je policajci spasli iz Dunava, žena je u teškom stanju prevezena u Klinički centar Vojvodine, gde je pod stalnim nadzorom lekara.

Po nezvaničnim informacijama, na Mostu slobode kod mesta s kojeg je žena skočila, pronađeno je cveće i oproštajna poruka, ali još nije potvrđeno da ju je ona i ostavila.

Autor: Dnevnik