Početna Gastro NS 20. jubilarna kupusijada ovog vikenda u Futogu

20. jubilarna kupusijada ovog vikenda u Futogu

0

Ovogodišnja jubilarna “Kupusijada” održaće se u subotu, 2. novembra u centru Futoga.

Futoška kupusijada“ predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji – po tematici kojoj je posvećena, mestu svog redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu.

Na manifestaciji će se promovisati projekat “FUTOŠKI KUPUS – BREND SRBIJE”, kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

U sklopu ovogodišnje jubilarne 20. “Futoške kupusijada”, održaće se i 10. Futoški vašar – izložba tradicionalnih proizvoda Srbije i 5. Festival “Terra Madre Futog” Slow Food pokreta, u petak 1. novembra, u OŠ “Miroslav Antić” tačno u podne i u subotu, 2. novembra, u centru Futoga.

Prvi dan manifestacije posvećen je najmlađima, te se tradicionalno u osnovnim i srednjim školama Futoga održava “Mini kupusijada”. Drugi dan “Kupusijade” se izlazi na glavnu ulicu Futoga.

Pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, manifestaciju organizuju: MZ Futog, KC “Mladost” Futog, Udruženje Futoški kupus i Poljoprivredna škola sa Domom učenika i osnovne škole iz Futoga.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay, promo