Početna Aktuelno Crna Gora zatvorila četvrti festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”

Crna Gora zatvorila četvrti festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”

Četvrti po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications”  i  “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu,održan je od 10. do 20. oktobra, na platou isped Sportsko-poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Uprkos teškoj situaciji sa kojom se suočava ceo svet uspeli smo da, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputujemo svet i upoznajemo se sa turističkom ponudom zemalja koje su bile deo našeg festivala.

Čast da zatvori ovogodišnji festival imali su naši susedi – Crnogorci. Ko jednom proba njihov kačamak, to ne zaboravlja. Ko jednom oseti ukus njeguškog pršuta ili sira, pljevaljskog ili lisnatog sira taj zna zbog čega je ukus crnogorske kuhinje poseban i drugačiji. Kroz istoriju na teritoriji Crne Gore preplitali su se uticaji italijanske, turske i evropske kuhinje i do danas taj uticaj napravio je brojne specijalitete koji u kombinaciji sa klimom i vazduhom u Crnoj Gori čine jedinstven ukus. Bilo da ste na Bjelasici, Sinjajevini, Durmitoru ili na obali Mediterana uživaćete u svakom trenutku provedenom u ovoj zemlji. Za Crnogorce se kaže da su izuzetno dobri domaćini, a njihova bogata trpeza nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Prisutne je najpre pozdravio Ljubiša Vojinović, pesnik, a zatim se, u ime Udruženja Crnogoraca Novog Sada publici obratio Stanko Popović. Nakon pozdravnih govora nastupila je pevačka grupa KUD “Svetozar Marković” iz Novog Sada, a program su upriličili i Milica Radović sa Cetinja, prvakinja u recitovanju, a potom i Filip Đukanović koji je izveo nekoliko pesama Miladina Šobića. Predstavljanju svoje zemlje prisustvovao je i Tarzan Milošević, ambasador Crne Gore, a nakon kulturno-umetničkog programa posetioci su bili u prilici i da degustiraju crnogorske specijalitete.

Tokom 10 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstavilo se više zemalja, a posetioci su bili u prilici da svakog dana besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta. Tokom ovogodišnjeg festivala svoju zemlju predstavile su: Danska, Srbija, Finska, Izrael, Indija, Meksiko, Italija, Indonezija, Jermenija i Crna Gora.

Na platou su se nalazile i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima se vršila prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.