#FoodPlanet2017 – danas kuvamo makedonska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo makedonska jela!

SHARE

GRAVČE NA TAVČE

Sastojci

500 gr. belog pasulja
1 kg. crnog luka
1 glavica belog luka
2 kašičice mlevene crvene paprike
so, biber, mešavina začina
malo ulja za crni luk
4 kobasice
3-4 zelene paprike rog
2 suve paprike
1 sveži paradajz

Priprema

Pasulj noć pre potopiti u vodu i ostaviti da prenoći.
Promenite vodu i stavite da se kuva. Nasecite jednu glavicu crnog luka i stavite je da se kuva sa pasuljem, dodajte zelene i suve paprike i jedan sveži paradajz i posolite. Dodajte i pola glavice belog luka sa sve ljuskom. U toku kuvanja dolivajte vode i dodajte mešavinu začina i biber.
S obzirom na to da imate mnogo luka za seckanje, udobno se namestite u fotelju ili na stolicu i krenite sa seckanjem.
Zatim u veliku šerpu stavite ulje i luk i pržite ga na tihoj vatri dok ne požuti i omekša. Pazite da ne bude premalo ulja i da vam luk ne gori na dnu. Na kraju luk posolite malo, dodajte 2 kašičice crvene mlevene paprike, propržite još par minuta i sklonite sa vatre.
Kad je pasulj gotov, rešetkastom kašikom premestite ga u posudu za pečenje i 1/3 ispasirajte. Kuvani beli luk istisnite iz ljuske i stavite u pasirani i ostali pasulj i izmešajte.
Isprženi luk stavite na površinu pasulja i lepo rasporedite. Nemojte mešati, neka luk ostane na površini. Zatim kutlačom dodajte tečnosti od kuvanja tako da prekrije pasulj i luk i da viri još 1 cm. Probodite pasulj par puta kašikom kako bi voda došla do dna. Nemojte mešati.
Pola glavice belog luka koja vam je ostala oljuštite i svaki čen isecite na 3 dijela i utisnite na nekoliko mesta u pasulju. Odgore stavite kobasice, kuvane suve i zelene paprike i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 220 stepeni.
Pratite situaciju i ako vam previše brzo peče onda smanjite na 200 stepeni i kuvajte oko sat vremena.

TURLI TAVA

Sastojci

500 gr junetine
1 pakovanje mešavine povrća za đuveč
3 zelene paprike
1 veći patlidžan
1 tikvica
3 velika kromiri
2 paradajza
2-3 crna luka
70 gr pirinča
1 glavica mladog belog luka
4 šargarepe
so, biber, lovorov list i mlevena paprika
peršun i nana
ulje

Priprema

Meso nasecite na veće komade i prokuvajte. Povrće naseckajte na sledeći način:
Krompir na veće komade, paprike na kolutove, pola patlidžana takođe na kolutove a drugu polovinu na kockice; tikvicu takođe polovinu na kolutove, a drugu na kockice. Šargarepu nasecite na štapiće, paradajz i luk na kolutove. Sitno naseckajte mladi beli luk.

U dubljoj posudi najpre propržite luk i kad omekša dodajte šargarepe, oceđeni sitni patlidžan, krompir i prokuvano meso. Kratko ih prodnstajte. Dodajte komadiće paprike, tikvice i smešu za đuveč. Dodajte začine, peršun i nanu i tečnosti u kojoj se kuvalo meso. Kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta. Za to vreme, zagrejte rernu na 200 stepeni.

Tako spremljeno povrće i meso prespite u pleh i od gore poređajte povrće sečeno na kolutove. Dodajte malo mešavine začina od gore i pecite 45 minuta.


PASTRMAJLIJA

Sastojci

1 kg brašna
20 g kvasca
malo soli, bibera i mlevene paprike
800 g svinjetine
malo svinjske masti

Priprema

Meso prethodnog dana isecite na kockice, posolite, stavite mlevenu crvenu papriku i ostavite ga u frižideru.
Kvasac sa malo tople vode i brašna ostavite da ‘nadođe’. Zamesite testo sa ostatkom brašna, malo soli i tople vode da bude srednje-meko. Ostavite ga na toplom dok se količina ne udvostruči pa podelite na 8 loptica. Svaku lopticu oklagijom i rukama oblikujte u duguljasti plitki čamčić. Odgore stavite meso i u komadićima svinjsku mast.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Izvadite, ivice premažite sa malo ulja i pospite mlevenom paprikom i vratite u rernu na još 5 minuta.
Kada je gotovo, prekrijte svaki čamčić papirom za kuvanje i odgore stavite vlažnu krpu. Ostavite nekoliko minuta da se odmori.


MAKEDONSKI ZELENIK

Sastojci

500 g praziluka
1 šoljica pirinča
8 tanko razvijenih kora (veličine okrugle tepsije)
biber
2 dl ulja
so

Priprema

Pirinač oprati, staviti u slanu vodu i prokuvati. Na malo ulja propržiti iseckan praziluk. Pomešati pirinač sa prazilukom, pa začiniti po ukusu biberom i solju. U dobro nauljenu tepsiju staviti jednu koru i poprskti je uljem. Na sredinu staviti gomilicu smese od praziluka pomešanog sa pirinčem. Zatim, poređati 6 kora i svaku poprskati uljem.
Svih 6 kora iseći na sredini u obliku zvezde na 6 rezova, ali samo do ivice fila i onda zavrnuti da se formira oblik latice cveta i tako se otkrije fil. Na kraju pokriti posoljenom preostalom korom. Premazati uljem i ispeći u zagrejanoj pećnici
Vruću pitu servirati uz kiselo mleko

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR