#FoodPlanet2017 – danas kuvamo rumunska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo rumunska jela!

SHARE

TRADICIONALNE RUMUNSKE TIKVICE

Sastojci

1 kg mladih tikvica
2 kašičice soli
4 kašike putera
2 kašike prezli
80 g rendanog Edamer sira
2 kašike naseckanog peršuna
so
½ kašičice belog bibera

Priprema

Tikvice operite i skuvajte u kipućoj posoljenoj vodi (oko 10 minuta). Izvadite ih, ohladite i prerežite po dužini.
Na dno vatrostalne posude premazane puterom i posute prezlom poslažite tikvice tako da ravni deo gleda na gore. Tikvice pospite rendanim sirom, preostalim puterom narezanim na listiće, naseckanim peršunom, posolite i pobiberite.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30-40 minuta.

RUMUNSKI STEAK

Sastojci

750 g telećih šnicli
krupna so
sveže mleveni crni biber
1 kašičica ulja
1 luk
2 čena belog luka
so
1-2 kašičice slatke mlevene paprike

Priprema

Šnicle posolite, pobiberite i pecite 3-5 minuta sa svake strane.
U međuvremenu, na zagrejanom ulju propržite luk narezan na kolutove, propasirajte beli luk i dodajte so, biber i papriku.
Luk poslužite uz meso.
Umesto teletine, možete koristiti i junetinu ili svinjetinu.


ŠKEMBIĆI NA RUMUNSKI

Sastojci

1 kg goveđih ili telećih škembića
1 kašika sode bikarbone
150 g luka
200 g šargarepe
200 g paštrnaka
250 g paradajza
1 kašika mešavine začina
1 ljuta papričica
100 ml sirćeta
4 čena belog luka
2 žumanca
200 ml kiselog mleka
so

Priprema

Škembiće koje ste prethodno prokuvali u jednoj vodi prelijte novom vodom, dodajte sodu bikarbonu i ostavite preko noći u frižideru.
Kuvajte ih oko sat vremena dok ne omekšaju.
Ocedite, zalijte novom vodom, dodajte luk seckan na kockice, šargarepu na kolutiće, paštrnak i paradajz na kockice. Dodajte mešavinu začina, ljutu papričicu, sirće pa kuvajte još oko 60 minuta.
Ispasirajte beli luk i pomešajte ga sa žumancijam, kiselom pavlakom i solju i tu smesu dodajte u škembiće. Dodajte i biber i lovorov list i još malo kuvajte.

RUMUNSKI KOLAČ OD JABUKA

Sastojci

4 jabuke zlatni delišes
200 g brašna
140 g šećera
4 jajeta
4 kašike džema ili marmelade od kajsija
500 ml slatke pavlake
1 kašičica soka od limuna
prstohvat soli
mak

Priprema

Jabuke oprati i osušiti i sa odgovarajućom alatkom izdubiti jabuke kao za tufahije i odstraniti semenke.
Složiti jabuke na pleh, koji ste obložili papirom za pečenje i peći ih 20 minuta. Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se ohlade.
Odvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti sa kašičicom limunovog soka i prstohvatom soli. Dodavati šećera (125g), deo po deo, sve vreme muteći.
Nežnim pokretima špatulom u smesu umešajte žumanca, jedno po jedno,pa deo po deo umešajte i prosejano brašno.
Kalup,veličine 31cm X 10cm obložiti papirom za pečenje i naređati jabuke sa šupljom stranom okrenutom na dole. Pripremljenom smesom od jaja i brašna prekriti jabuke.
Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 40 minuta. Ostaviti da se prohladi, izvrnuti ga i pustiti da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, šupljine jabuka puniti džemom od kajsije.
Na kraju, umutiti slatku pavlaku sa 15g šećera i rasporediti šlag po vrhu kolača. Posuti makom i poslužiti.

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR