Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo ruska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo ruska jela!

0

RUSKI MEDOVNIK

Sastojci

Testo:
3 jajeta
3 kašike mekanog margarina
3 kašike meda
1 čaša šećera
oštrog brašna toliko da se lepo zamesi
2 kašičice sode bikarbone

Fil:
2 čaše šećera
1.5 l kisele pavlake

Priprema

Kuvati jaja i šećer na pari. Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina.
Još malo mutiti i onda dodati sodu bikarbonu.
Skloniti sa vatre i u onako toplo dodavati brašno. U ovom trenutku važno je polako dodavati brašno kako bi sve bilo mekano i kašasto. Kada se ohladi, postaće tvrđe.
Umesiti testo uz malo brašna i dok je još toplo ostaviti prekriveno da se ohladi. Od ohlađenog testa otkidati komade (ruke prekrijte brašnom) i razvijati kore na papiru za pečenje.
Umešati šećer sa pavlakom i mutiti dok se ne sjedini. Dok se korice peku, smesu sa pavlakom staviti u frižider i povremeno mešati.
Kore peći na zadnjoj strani tepsije na 150 stepeni i kada budu gotove i ohlađene ređati fil na svaku.

RUSKA KROMPIR SALATA

Sastojci

5 većih krompira
450g (oko 8-9 kom) viršle
5 jaja
5 većih kiselih krastavčića
1 veća glavica crnog luka
350 g graška
10 kašika majoneza
so

Priprema

Krompir oljuštiti i skuvati u slanoj vodi. Posebno skuvati viršle i jaja, pa ostaviti da se sve ohladi.
Iseckati viršle na kolutiće, krompir i krastavčiće na kockice, a jaja narendati. Dodati grašak i krupnije naseckani crni luk, pa sve dobro izmešati. Na kraju dodati majonez i posoliti po ukusu, pa ujednačiti smesu.

DOMAĆI BORŠČ

Sastojci

1 kg junetine
1 goveđa kocka
1 manja glavica kupusa
500 g šargarepe
500 g krompira
500 g cvekle
150 g luka
50 g putera
50 ml sirćeta
šećer
1 kašika koncentrata od paradajza
lovorov list
peršun
biber
2 čena belog luka
200 ml kisele pavlake
1 kašičica mešavine začina

Meso stavite u oko 2, 5 l vode. Dodajte mešavinu začina, goveđu kocku i malo soli. Ostavite da malo prokuva. Povremeno skidajte penu s površine.
Kuvano meso nasecite na duguljaste komade.
Cveklu ogulite, krupno narendajte i stavite u malo vode (kojoj ste dodali sirće) pa kuvajte 20-30 minuta.
Kupus naseckajte na komadiće ili rezance, krompir na kocke, luk na kockice, a šargarepu krupno narendajte. U supu od mesa stavite kupus i kuvajte 10-15 minuta, dodajte krompir i nastavite sa kuvanjem.
Na zagrejanom puteru propržite luk i šargarepu, dodajte koncentrat paradajza i sve zajedno kuvajte pa umešajte kupus i cveklu. Začinite biberom, lovorovim listom, šećerom i naseckanim belim lukom. Na kraju dodajte seckano meso i sve zajedno kratko prokuvajte.


GOLUBCI I JOŽIKI

Sastojci

1 kg mlevene govedine
2 jaja
po ukusu so i biber
1 koren celera i
4 paradajza
3 paprike
1 kupus
2 kašike mešavine začina
1 šolja pirinča
malo ulja

Priprema

Kupus zarežite i nalijte kipućom vodom. Neka tako odstoji 2-3 minuta. Potom ga odvojite na listove i držite još dva minuta u vodi. Iseći zadebljale delove listova.
U mleveno meso dodati jaja, so i biber i izmešati. Usuti i pirinač.
Na svaki list kupusa stavite gomilice mesa i savijamo kao sarmu.
Od preostalog mlevenog mesa sa pirinčem napraviti loptice.
Na dno šerpe stavite ulje, krupno sečene paprike i paradajz, narendani koren celera. Na to staviti ‘sarmice’ i