Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo poljska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo poljska jela!

0

POLJSKA ZAPIEKANKA

Sastojci

7 kom krompira srednje veličine
2 kom većih šargarepa
200 gr smrznutog zelenog graška
1/2 l mleka
1 jaje
3 trougla sira
2 kašike brašna
1 kašičica šećera
1/2 kašičice anisa
1 kašičica majorana
prstohvat kima
100 g dimljene slanine
ulje, mešavina začina

Priprema

Krompir nasecite na kolutove. Stavite ga u činiju i začinite majoranom, kimom i anisom. Dodajte oko 4 kašike ulja i promešajte.
U drugoj posudi narendati šargarepu, dodajte grašak i prstohvat anisa.

Za bešamel: dobro umutite jaje i dodajte malo mleka. U lonac na malo ulja dodajte brašno i mešajte dok ne promeni boju. Dodati mleko sa umućenim jajetom i sir. Kada se sir istopi, dodajte ostatak mleka i mešajte dok ne provri.
Na dno vatrostalne posude stavite par listova dimljene slanine, na to krompir, potom šargarepu i grašak pa opet krompir. Zalijte bešamelom i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta.


POLJSKA TORTA OD SIRA

Sastojci

250 g krOmpira
100 g suvog grožđa
150 g putera
4 jaja
200 g šećera
600 g svežeg kravljeg sira
1 kašika oštrog brašna
1 kašika pšenične krupice
1 kašika rendane kore od narandže
1 kašičica arome od vanile

Priprema

Krompir ogulite i skuvajte. Dobro ga ocedite i propasirajte. Ostavite da se ohladi. Suvo grožđe potopite u malo mleka i ostavite da nabubri dok pripremate ostali. Puter otopite i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Žumancima dodajte šećer i penasto umutite.
Umutite i oceđeni sir, dodajte umućena žumanca, ohlađeni krompir, puter, brašno, griz (pšeničnu krupicu), narandžinu koru i aromu vanile. Sve dobro promešajte.
Suvo grožđe ocedite, prosušite kuhinjskim papirom i umešajte u sir. Na kraju, umutite šne od belanaca i umešajte u ostale sastojke.
Smesu izlijte u kalup za torte prečnika 24 cm i pecite na 150 stepeni od 45 do 60 minuta, u zavisnosti od rerne.

VALJUŠCI OD BAKALARA

Sastojci

800 g fileta bakalara (može i oslić)
30 g putera
1 kašika oštrog brašna
150 ml mleka
2 jaja
1 kašika naseckanog peršuna
1 kašika mešavine začina
½ kašičice soli
biber
150 g prezle

Priprema

Filete kuvanog bakalara dobro izgnječite rukama.
U manjoj posudi rastopite maslac, dodajte brašno i na laganoj vatri mešajte dok brašno blago ne požuti. U brašno lagano ulivajte mleko neprestano mešajući. Kada smesa uvri, kuvajte još minut sve vreme mešajući. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Od dva belanca napravite čvrst šne.
Ribu, smesu brašna i mleka, naseckani peršun, šne od belanaca i začine nežno izmešajte pa od te smese napravite valjuške. Uvaljajte ih u prezlu i pecite u dubokom ulju na srednjoj vatri dok ne dobiju zlatno-žutu boju.


ODRESCI ZA KIMOM

Sastojci

Marinada:
1 kašičica kima
1 kašičica majorana
pola kašičice slačice
5 zrna belog bibera
1 kašičica soli
pola kašičice mešavine začina
3 kašike ulja
1 kašičica jabukovog sirćeta

Meso:
4 kom. ćurećih ili svinjskih odrezaka
100 g dimljene slanine
1 kocka supe od povrća

Priprema

U avanu tučkom dobro usitnite sve začine. Prebacice u posudu i dodajte im ulje i sirće. Meso dobro istucite preko najlonske folije i namažite smesom od začina, ulja i sirćeta. Marinirajte oko pola sata.
Na male kocke nasecite dimljenu slaninu i kratko je ispržite u tiganju na jakoj vatri. Izvadite iz tiganja i ubacite odreske od mesa. Pecite sa obe strane dok ne dobiju lepu boju. Smanjite vatru, zalijte toplom vodom u koju ste dodali kocku od povrća. Poklopite i dinstajte dok meso ne postane sasvim mekano. Kada bude gotovo, vratite i