Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo italijanska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo italijanska jela!

0

BOLONJEZ SOS

Sastojci

500 grama mešanog mlevenog mesa (50% junetine + 50% svinjetine)
100 gr slanine
50 gr koncentrata paradajza
50 gr putera
3 kašike maslinovog ulja
1 čaša mlijeka
1 čaša crnog vina
1 šargarepa
1 veći crveni luk
1 štapić celera
1 goveđa kocka rastopljena u 300 ml mlake vode
so i biber po potrebi

Priprema

Zagrejte na srednjoj vatri puter i maslinovo ulje pa dodajte sitno iseckanu šargarepu. Dinstajte šargarepu dok ne omekša, nekih 5-10 minuta. Dodajte sitno seckani luk i celer pa poklopite da se dinsta sve dok sve ne omekša a luk postane staklast.
Iseckajte slaninu i dodajte u povrće, kao i mešano mleveno meso.
Ostavite da se dinsta oko 30 minuta. Dodajte čašu crnog vina i ostavite da sasvim ispari. Dodajte koncentrat paradajza. Dodajte so i biber i malo rastopljene goveđe supe.
Kuvajte oko 1,5 sat do 2 lagano dodajući ostatak goveđe supe. Na kraju dodajte čašu mleka.
Dobro promešajte i dodajte ponovo soli i bibera i, ako je potrebno, kuvajte još oko 5 minuta.


RIŽOTO SA MORSKIM PLODOVIMA

Sastojci

300 g smrznute mešavine morskih plodova
0,5 dl belog vina
1 crni luk
3 čena belog luka
½ šolje pirinča
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
3 kašike maslinovog ulja
1 veza peršuna

Priprema

Morske plodove izvadite da se odmrznu. Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk. Kada požute dodajte morske plodove. Malo propržite i dodajte vino. Kuvajte uz povremeno mešanje (dok vino ne ispari, 10-ak minuta). Nakon toga dodajte sitno iseckan peršun, so i biber i pomešajte sve sa prethodno skuvanim pirinčem. Pirinač skuvajte u 1 i po čaši vode.

TALJATELE SA RAGUOM

Sastojci

350-400 g taljatela
250-300 g mlevenog junećeg mesa
2-3 dl goveđe supe (1 kockica rastopljena u 300 ml vode)
1 konzerva pelata ili 1/2 l gustog soka od paradajza (pasate)
1/2 čaše crnog vina
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 veća ili 2-3 manje šargarepe
stabljike zelenog celera ili deo korena celera
4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
so, biber, listovi bosiljka
parmezan

Priprema

Pošto se ragu kuva nekoliko sati, postupak se može skratiti pripremom u ekspres-loncu. Iseckati sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklasto, pa dodati meso i pržiti sve zajedno, mešajuči još nekoliko minuta. Naliti vinom i mešati dok vino ne ispari. Zatim naliti supom, pobiberiti, zatvoriti lonac i kuvati najmanje pola sata. Voditi računa da ne zagori.
Otvoriti lonac, dodati paradajz, soli ako je potrebno (pošto je supa slana) i propasiran čen belog luka. Zatvoriti lonac i kuvati još najmanje pola sata. U gotov ragu dodati listove svežeg bosiljka. Ragu mora da bude skuvan tako da se komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.
Skuvati taljatele u 5l slane vode, procediti i izmešati sa raguom. Služiti obilno posuto rendanim parmezanom.


DAGNJE NA MORNARSKI NAČIN

Sastojci

1 kg svežih dagnji
3-4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 čen belog luka
1 čaša belog vina
1 supena kašika prezli
1/2 čaše soka od paradajz
svež seckan peršun
po ukusu ljuta papričica

Priprema

Dobro oprati dagnje u hladnoj vodi. One otvorene baciti. Iščupati “travicu” iz svake i žicom sto bolje oribati školjku. Još jednom dobro isprati u nekoliko voda (hladnih). Staviti u frižider do upotrebe (najviše 2 sata). U velikom loncu zagrejati ulje i na njemu kratko propržiti pasirani beli luk i ljutu papričicu. Dodati paradajz i prezle i mešati dok se ne izjednači. Staviti u lonac dagnje, promešati i poklopiti. Povremeno podizati poklopac i promešati, a kad počne da vri, usuti vino i mešati dok malo ne ispari. Zatim ponovo poklopiti. Kad vidite da su se sve školjke otvorile, isključite, pospite seckanim peršunom i poslužite uz hladno belo vino. Bacite dagnje koje se nisu otvorile.