#FoodPlanet2017 – danas kuvamo turska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo turska jela!

SHARE

Turska baklava

Sastojci

500 g tankih koraza fil
250 g maka ili oraha
5 jaja
2 dl pavlakečaša šećera
čaša ulja
kesica praška za pecivo

Za sirup

700 g šećera
vodasok od limuna

Priprema

Umutite belanca, dodajte žumanca, šećer, pavlaku, ulje i prašak za pecivo. Orahe ili mak dodajte na kraju. U podmazanom plehu prvu koru samo poprskajte uljem, a drugu i ostale koje slede, sve do poslednje – filujte. Poslednje dve samo poprskajte uljem.

Isecite složene kore s filom na kocke ili rombove i pecite dok ne porumeni. Sipajte sirup i vratite da se dopeče.

Za sirup, šećer stavite na vatru da požuti, dodajte vodu da ogrezne, sačekajte da proključa. Gotovo je kad počne da curi s kašike u kapicama a ne u mlazu, Tad stavite i limun. Hladan sirup prelijte preko pečene baklave.

Prilikom serviranja, možete ukrasiti kriškama pomorandže i šlagom.

Jajik

Sastojci

350 g nasečenih svežih krastavaca
350 g nasečenih svežih krastavaca
1 l jogurta
5 čena belog luka
1 kašičica soli
maslinovo ulje
naseckana sveža mirođija

Priprema

Stavite beli luk, so i jogurt u posudu i dobro promešajte. Dodajte sveže krastavce pa ponovo promešajte. Podelite u činijice, stavite po kašičicu maslinovog ulja i ukrasite svežom mirođijom. Po izboru dodajte sirće ili sitno naseckane paprike.

Menemen – tradicionalni turski doručak

Sastojci

Puter
Jedan ili dva paradajza
Čili papričica (može i naša zelena ljuta, ko ne voli ljuto, može običnu svežu papriku)
Mladi crni i beli luk (za meru za jednu osobu, treba vam dva struka crnog i jedan belog ili kombinacija, kako volite)
Malo nane
Veza korijandera (može i peršun)
Jaja (izvadite ih iz frižidera pre spremanja)

Priprema

Paradajz očistite od semenki i sredine, a zatom ga iseckate na kockice. Puter ste istopili, na to stavite paradajz, vatra na ringli treba da je srednja. To propržite. Dodajte seckani čili, pa i to pržite kratko. Sledeće dodajete iseckan mladi luk i uz mešanje malo pojačate vatru. Pobiberite izdašno, ako volite, i posolite. Kada se to uprži, dodajete seckanu nanu i korijander. Mešate. U tiganju nema tečnosti i ne brinite da će nešto izgoreti. Zatim na spremljenu masu, razbijete jaja. Ko voli može sve to da izmeša i da praktično dobije omlet. Ali, varjačom provlačite između jaja, da se belance sjedini sa povrćem. Možete i jedno jaje da ostavite sa žumancetom, a da ovo drugo( ili više) umešate. Sklonite sa ringle. Još jedna varijacija je da, ako volite baš pečeno, tiganj stavite u rernu i tako dovršite jelo.

Uz to je najbolje jesti lepinjice ili hleb naravno, ali je poenta u nekorišćenju escajga, već umakanja i skupljanja svega iz tiganja (ili tanjira ako volite tako) hlebom ili lepinjama.

Lahmacun

Sastojci

kvasac
šećer
mlaka voda
brašno
so
maslinovo ulje

Za testo

maslac
ceveni luk
beli luk
250g mlevenog mesa
paradjz
sveža menta
peršun
so
biber
limunov sok = za nadev

Priprema

Umesite testo od kvasca, šećera, tople vode, brašna i soli. Ostavite ga da se sat vremena diže u nauljenoj posudi prekrivenoj vlažnom krpom. Izrežite ga na tri dela, od svakog oblikujte lopticu i pustite da stoji još pola sata. Rastopite maslac, dodajte crveni luk i pržite 5 min. Potom dodajte beli luk. Umešajte sve ostale sastojke za nadev. Ako je smesa presuva dolijte vode. Loptice testa razvaljajte, stavite na pleh za pečenje i namažite maslinovim uljem. Dodajte nadev i pecite 15 min. Testo mora ostati mekano da se može zamotati. Gotovo jelo prelijte limunovim sokom i poslužite.

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR