Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo ukrajinska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo ukrajinska jela!

0

PILETINA NA KIJEVSKI NAČIN

Sastojci

4 komada velikih pilećih prsa bez kosti
suncokretovo ulje za duboko prženje
15 g omekšalog putera
sok i narendana korica 1/2 limuna
1 kašika svježeg peršina
1 kašičica svežeg vlasca
1 čen belog luka
biber
1 jaje
brašno
75 g prezli

Priprema

Izmešati puter sa rendanom limunovom korom i sokom, začinskim biljem, pasiranim belim lukom i biberom. Od ovoga napravite četiri kockice veličine 5×2,5 cm, umotajte u masni papir i stavite na jedan sat u zamrzivač da se stvrdnu. Pileća prsa položite između dva komada celofana i istucite drvenim čekićem. Stavite krišku začinjenog putera na prsa i savijte ih. Ponovite postupak s ostalim komadima mesa.
Istucite jaje i pomešajte sa kašikom vode i kašičicom ulja. Meso uvaljajte u brašno, zatim u jaje pa u prezle. Ostavite 30 minuta, zatim ponovite postupak s jajem i prezlama. Ostavite u frižideru 3 sata.
U dubokom ulju pržite pileća prsa 6—8 minuta, da dobiju zlatnožutu boju. Pre posluživanja ukrasite peršunovim listićima i limunovim kriškama

SOLYANKA – čorba

Sastojci

400-500g ostataka pečenice, kobasica ili bilo kog drugog mesa kog imate
4 glavice crnog luka
4 kom. paprike
2 kom. paradajza
4 kašike koncentrata paradajza
5 kom. kiselih krastavaca
kocka za supu, beli luk,lovorov list, ljute papričice, kisela pavlaka

Priprema

Na ulju propržiti luk, dodati paprike, a zatim paradajz. U posebnom tiganju propržiti ostatke pečenice, kobasice ili već šta imate od mesa. Sipati u glavnu šerpu i dodati koncentrovani paradajz. Malo upržiti zbog arome. Zatim dodati sitno iseckane krastavce. Naliti sa litar do litar i po vode i staviti kocku za supu, lovorov list, beli luk, papričice po želji. Po želji dodati i tečnost u kome su bili krastavci. Kuvati 20-tak minuta.

Posluživanje

Veoma važno je da se soljanka pripremi par sati ranije, a optimalno je uveče. Poslužiti sa kašičicom kisele pavlake.

VARENIKI – valjušci punjeni mesom i povrćem

Sastojci

testo za otprilike 35 komada
150 ml kisele pavlake
3 šolje oštrog brašna
1 jaje i četiri kašike maslaca, so
nadev
2 krompira
50 g krem sira
maslac i par kašika pavlake
preliv
2 kom luka ( šalot)
4 kašike masti

Priprema

Razmutite jaje, dodajte so i pavlaku, rastopljeni maslac, pa dodajite brašno dok ne dobije testo koje se ne lepi. Testo ne mora da odstoji. Dobro pobrašnite dasku.
Napravite nadev od pire krompira (otprilike dva krompira skuvajte i izgnječite) dodajte ABC sir, maslac, so i malo pavlake i dobro izmešajte.
Razvaljajte testo, izrežite čašom i punite nadevom, formirati malu kuglicu. Zalepite u polumesece, dobro pritisnite rubove i odložite na pobrašnjenu podlogu.
U prokuvanoj slanoj vodi kuvajte varenike ( oko pet šest komada odjednom) dok ne isplivaju i to tri – četiri minuta ne duže. Vadite šupljom kašikom. Napravite željeni prelev od otopljenog maslaca ili masti, pavlake, luka.

Posluživanje

Poslužite vruće prelivene prelevom. Mogu se puniti po želji, mesom, pečurkama, sirom, kupusom ili u slatkoj verziji višnjama, jabukama, jagodama, malinama, pekmezom, makom…

PAMPUSHKI

Sastojci

150 ml vode
20 g šećera
20 g svežeg kvasca
250 g mekog brašna
1 kašika soli
4 kašike ulja
jaje za premazivanje
1 kašika kumina

Priprema

U 50 ml tople vode rastopite šećer i kvasac. Dodajte malo brašna, promešajte i pustite desetak minuta da nadođe.
Nakon toga dodajte preostalu vodu, brašno, so i ulje. Dobro izmešajte i pustite da se testo udvostruči.
Testo razvijte na debljinu od 1 cm.
Kalupom napravite okrugle oblike prečnika 2-4 cm.
Pampushke premažite jajetom, pospite kuminom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 25 minuta dok ne poprime zlatnu boju.