Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo austrijska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo austrijska jela!

0

AUSTRIJSKE PALAČINKE

Sastojci

4 jaja
250 ml mleka
400 g šećera
160 g glatkog brašna
50g putera
so
šećer za posipanje
džem od šljiva ili jabuka

Priprema

Odvojte žumanca od belanaca i od belanaca napravite čvrst šne. Žumancima dodajte šećer, mleko, brašno i malo posolite. Dobro izmešajte i dodajte šne od belanaca.
U veći tiganj stavite puter pa ga rastopite. Ulijte celu smesu. Ispecite donju stranu na srednjoj vatri pa lopaticom okrenite. Pecite 2-3 minute pa viljuškom raskomadajte na veće komade. Još malo pecite i oprezno okrećite komade sve dok ne budu gotovi. Nemojte ih stiskati.
Istresite na tanjir, pospite šećerom u prahu i poslužite. Kao dodatak, možete staviti džem od jabuka ili šljiva.

KAISERSCHMARRN

Sastojci

300 ml mleka
300 g oštrog brašna
6-8 jaja
10 g vanil šećera
5 g šećera u prahu

Priprema

U posudu dodati mleko i brašno i sve dobro umutiti. Nakon toga, dodati jaja i opet dobro umutiti. Bolje je staviti više jaja.
Smesu pržiti u tiganju u kojoj je puter i biljno ulje. Pržiti 3-4 minute na obe strane dok se ne dobije zlatno-smeđa boja. Iseći na kockice i posuti vanil šećerom. Možete služiti sa kašom od jabuka ili slatkim od brusnica.

FAŠIRANE ŠNICLE SA SIROM I KISELIM KRASTAVCIMA

Sastojci

700 g mlevenog mesa
200 g ementalera ili gaude
1 luk
1 velika kašika putera
2 kisela krastavca
2 parčeta starog hleba
1 jaje
1 žumance
½ kašičice kima
½ kašičice slatke mlevene paprike
so i biber

Priprema

Sir i kisele krastavce sitno naseckajte na kockice. Luk isto sitno naseckajte pa ga propržite na puteru. Luk dodajte mlevenom mesu, dodajte sir, krastavce, kim, mlevenu papriku, jaje, žumance i hleb koje ste potopili u mleku. Posolite i pobiberite.
Tepsiju obložite papirom za pečenje. Vlažnim rukama od smese oblikujte pljeskavice i stavite ih na papir. Poprskajte uljem i pecite na 200 stepeni. Nakon 15 minuta okrenite i pecite do kraja.

TIROLER GRÖSTL

Sastojci

600 g krompira
100 g pančete
200 g kuvane govedine
1 glavica crvenog luka
1 prstohvat soli
malo bibera
malo semenki kima
malo vlašca
4 cela jaja

Priprema

Krompir skuvati u slanoj vodi, ohladiti i iseći na kolutiće. Luk, pančetu i kuvanu govedinu iseći na kockice. U većem tiganju na ulju ili masti upržiti luk pa dodati isečenu pančetu i kuvanu govedinu i sve upržiti.
Dodati kuvan isečeni krompir i začine (so, biber i kim) pa sve zajedno pržiti dok krompir ne dobije zlatnu boju.