#FoodPlanet2017 – danas kuvamo nemačka jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo nemačka jela!

SHARE

FLAMMKUCHEN SA SLANINOM I LUKOM

Sastojci

Testo:
2 kašike ulja
125 ml vode
prstohvat soli
250 g brašna

Fil:
2 glavice luka
100 g slanine u kockicama
1 čaša kisele pavlake
so i biber
vlašac

Priprema

Zamesite testo i ostavite malo da se odmori.
Luk očistite i isecite na kolutove. U jednoj posudici sa malo vode stavite luk na par minuta u mikrotalasnu peć da omekša ili ga prodinstajte na ulju.
Testo razvucite oklagijom kao za picu ili još tanje.
Namažite ga pavlakom i pospite po njemu slaninu i luk. Začinite solju i biberom.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i kratko pecite dok ne porumeni. Sve je brzo gotovo zato što je testo tanko.

BRATKARTOFFELN – prženi krompir

Sastojci

2 kom. krompira
50 g dimljene slanine
1 luk
2 čena belog luka
100 g maslaca
1 kašičica majčine dušice
1 grančica ruzmarina
2 kašike peršuna
2 kašičice mlevene paprike
kim na vrh kašičice

Priprema

Krompir kuvajte u kori oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi, oljuštite ga i narežite na kolutove. Njih stavite u frižider da se potpuno ohlade.
Sitno naseckajte slaninu i luk. U rastopljeni puter dodajte luk, slaninu i grančicu ruzmarina. Pržite oko desetak minuta tako da slanina postane hrskava, a luk se karamelizuje. Pred sam kraj prženja dodajte pasirani beli luk. Sve ocediti od masnoće i izvaditi ruzmarin.
Oceđenu masnoću vratiti u tiganj i dobro je zagrejati. U nju dodati krompir, ali tako da svaki ima svoje mesto na dnu. Okretati i pržiti dok ne dobiju zlatnu boju.
Dodati proprženi luk, slaninu, crvenu papriku, majčinu dušicu, kim i peršun i pažljivo promešati i pržiti da se krompiri ne raspadnu.

BERLINSKA SUPA OD KROMPIRA

Sastojci

500g krompira
2 crvena luka
pančeta
majoran, vlašac, peršun, selen
goveđa supa ili jedna kašika mešavine začina
so, biber, kim
50 ml pavlake za kuvanje
tostirani hleb

Priprema

Prodinstajte sitno seckani luk i slaninu na malo masti. Krompir iseckajte na kockice ili ga narendajte pa i njega kratko prodinstajte. Dodajte sve začine i začinsko bilje.
Dodajte goveđu supu ili mešavinu začina i vodu i ostavite sve da se kuva oko 20 minuta. Pred kraj dodajte pavlaku za kuvanje. Sve ispasirajte i služite uz tostirani hleb.


PFLAUMENKUCHEN – nemački kolač od šljiva

Sastojci

2 suva kvasca
¼ šolje tople vode
2 šolje + 2 kašike brašna
1 šolja šećera
½ kašičice soli
½ šolje jogurta
kašičica ekstrakta vanile
1 veliko jaje (ugrejano 5 min u toploj vodi)
1 i po kašičica rendane kore od limuna
140 g putera omekšanog na sobnoj temperaturi
šljive (koliko je potrebno da se prekrije tepsija)

Priprema

Pomešati kvasac i toplu vodu u posudi i ostaviti 5 minuta. U to dodati 2 šolje brašna, 2/3 šolje šećera, so, jogurt (na sobnoj temperaturi), jaje, koru limuna i vanilu i mikserom mutiti na maloj brzini jedan minut.
U kvasac dodati 2 šolje brašna, 2/3 šolje šećera, so, jogurt, jaje, koricu limuna i vaniliju i mikserom mutiti na maloj brzini 1 minutu. U to umutiti puter, ali ga dodavati kašiku po kašiku dok se sve ne poveže. Mutiti na srednjoj brzini dok testo ne bude glatko i sjajno (oko 5 minuta).
Testo, koje će biti lepljivo, posuti sa 2 preostale kašike brašna i pokriti posudu kuhinjskom krpom. Ostaviti da nadođe oko 2 sata.
Dve preostale kašike putera iskoristiti da se premaže dno četvrtaste tepsije veličine 20 x 20 cm i posuti preostalim šećerom. Prepoloviti šljive i polovine rasporediti u jednom sloju po puteru i šećeru.
Testo mešajte dok ne nestane tragova brašna a onda ga rasporedite preko šljiva. Prekrijte tepsiju plastičnom folijom premazanom puterom a preko folije stavite i krpu. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok se gotovo ne udvostruči (oko 1,5 sat).
Kolač peći na 180 stepeni dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok čačkalica probodena u sredini ne izađe čista (30-35 minuta). Ostavite malo da se ohladi, oko 5 minuta, i onda tepsiju preokrenuti i izvaditi kolač. Pustite ga da se u potpunosti ohladi

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR