Početna Gastro NS Festival kuglofa od 26. maja u Sremskim Karlovcima

Festival kuglofa od 26. maja u Sremskim Karlovcima

0

Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina naširoko poznata, Fondacija “Zavičajna kuća” i Udruženje građana “Petrovaradin Media” sa velikim entuzijazmom drugu godinu zaredom organizuju Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima koji će se održati od 26. do 28. maja 2023. godine.

Posebno mesto u nemačkoj kuhinji zauzimao je kolač kuglof, nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi i brend opštine Sremski Karlovci. Upravo zbog toga, glavni događaj na festivalu je takmičenje u pravljenju kuglofa, gde stručni žiri ocenjuje i nagrađuje tri najuspešnije pripremljena kolača. Poslednjeg festivalskog dana, proizvođači tri prvolasirana kuglofa izrađivaće kuglofe na Izlagalištu pred publikom, a prema receptu koji je učestvovao u ocenjivanju i osvojio jedno od tri prva mesta.

Celodnevna postavka sajamsko – turističkog karaktera obuhvata izlaganje kuglofa, karlovačkih vina i bermeta, začinskog bilja, suvenira, antikviteta, ručnih radova i starih zanatskih proizvoda.

Tokom tri festivalska dana biće organizovane revije narodnih nošnji i odevnih predmeta proizvedenih u tehnici starih zanata, nastupi muzičkih ansambala, izložbe i druge interesantne aktivacije.

Više detalja o programu festivala možete pogledati ovde.