Početna Gastro NS #FoodPlanet2019: Danas se predstavlja Bugarska

#FoodPlanet2019: Danas se predstavlja Bugarska

0

Treći po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Subsidium”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications” i “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 9. septembra na Trgu slobode u Novom Sadu.

Do 30. septembra, tokom 22 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana od 17.00 besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na centralnom gradskom trgu nalaziće se i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

Juče nam se predstavila Rumunija, njihovu nacionalnu kuhinju i prateći kulturno-umetnički program predstavila je konzul ambasade Rumunije, Irina Nita.

Hranu su pripremili kuvari ambasade i žene iz udruženja Vojvođanskih Rumuna, čije su članice iz Alibunara, Banatskog Novog Sela i Uzdina pripremale ukusne sarme, pasulj pripremljen na poseban način, ajvar, palentu, pite, kolače, slatko od jagode, borovnice…

Osim ukusnih zalogaja koje su pripremale, članice udruženja predstavile su i nacionalnu nošnju svoje zemlje, ali i tradicionalne rukotvorine i zanatske proizvode.

Kulturno-umetnički program upriličio je orkestar SCA Steaua iz Ovče.

Narednog ponedeljka, 16. septembra, u okviru „Food Planet”-a prvi put će se organizovati humanitarna večera pod vedrim nebom, zbog čega je ponela naziv Večera kod Miletića, po modelu „Long table” iz Graca, i svi koji budu želeli, moći će da imaju gala večeru, od koje kompletan prihod ide u korist Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.

Danas od 17 časova bićemo u prilici da upoznamo Bugarsku, a pre konzumiranja njihovih specijaliteta prisutnima će se obratiti i ambasador ove zemlje koji će predstaviti svoju nacionalnu kuhinju i prateći kulturno – umetnički program.

Više detalja i kompletan program pogledajte na linku: http://www.foodplanet.rs/index.html