Početna Sport Izgradnja novog “Karađorđa” jeftinija od rekonstrukcije

Izgradnja novog “Karađorđa” jeftinija od rekonstrukcije

0

Pred odbornicima Skupštine grada na narednoj sednici u utorak, 17. septembra će se naći dokument kojim će biti odlučeno da se izmeni urbanistički plan za prostor na kojem će biti izgrađen novi stadion Fudbalskog kluba Vojvodina, a na mestu sadašnjeg “Karađorđa”.

Vladajuća većina usvojiće odluku kojom se pristupa izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije na lokalitetu stadiona “Karađorđe” sa neposrednim okruženjem, koje obuhvata i prostor između terena na kojem igra FK Vojvodina i Spensa.

Ideja o novom stadionu FK Vojvodina postoji već nekoliko godina, govorilo se o tome da će postojeći stadion biti srušen, te da će se novi graditi van grada, ali je sada utvrđeno da će novi “Karađorđe” biti izgrađen na mestu postojećeg, koji je tu od 1924. godine. Ideji rušenja “Karađorđa” dugo su se protivili navijači kluba, ali otkad je rečeno da će stadion biti građen na istom mestu na kom fudbaleri u crveno-belim dresovima igraju utakmice u Novom Sadu, to više nije tema, barem ne navijača sa severne tribine.

Površina obuhvaćena planom je 6,31 hektar, a rok za izmene i dopune plana je 60 dana nakon donošenja odluke koja će biti usvojena na sednici 17. septembra.

Kako stoji u dokumentaciji koja će se naći pred odbornicima, postojeći stadion Vojvodine nije moguće rekonstruisati u skladu sa važećim urbanističkim planom, kao ni saglasno sa uslovima i standardima koji nalažu pravilnici za stadione na kojima se igraju međunarodne utakmice. Stadion je u nekoliko navrata bio dograđivan i parcijalno rekonstruisan, ali do sada nijednom kompletno.

Navodi se i kako su novčana sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije obezbeđena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, ali ne navodi se iznos tih sredstava. Prethodno je direktor FK Vojvodina i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, poručio kako će izgradnja novog stadiona biti investicija vredna 25 miliona evra, a da će projektovanje “Karađorđa” biti poklon “Srbijagasa” Novom Sadu.

Iako je, koliko juče (utorak, 10. septembra) igrana međunarodna utakmica mladih reprezentacija Srbije i Letonije, navodi se kako stadion zadovoljava tek minimalne zahteve UEFA za odigravanje ovakvih mečeva.

“Kako se UEFA propisi svake godine progresivno pooštravaju, potrebno je rekonstruisati stadion ulaganjima enormnih finansijskih sredstava koja nemaju opravdanje, pošto je izgradnja novog, ekonomičnijeg i modernijeg stadiona, svakako tehnički lakše i bolje rešenje. Kako je izražena namera Republike Srbije da se u koordinaciji sa susednim državama priprema kandidatura za domaćinstvo Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu, potrebno je kompletnu stadionsku infrastrukturu podići na adekvatan nivo”, stoji u dokumentu.

Novi stadion neće imati atletsku stazu, s obzirom na to da se planira izgradnja Atletskog centra na Jugovićevu, pa će budući “Karađorđe” biti manjeg gabarita od postojećeg i biće namenjen isključivo fudbalu. Ipak, kapacitet mesta će se povećati, pa će ih biti od 16.800 do 19.000.

Na krovu je planirano postavljanje solarnih panela, korišćenje geotermalne energije, smanjenje reflektorskog osvetljenja terena u odnosu na postojeći stadion, “što sve govori u prilog kvaliteta i potrebe gradnje novog stadiona”.

Osnovna namena mora da bude javna sa pratećim poslovnim ili komercijalnim sadržajima, u funkciji sportskog objekta.

“Isto tako, u kontekstu lokacija na kojoj se stadion ‘Karađorđe’ nalazi, najveći kvalitet jeste konačno uređenje urbane i prostorne celine sa težištem na Sportski i poslovni centar Vojvodina, kao jednog od glavnih gradskih repera. S obzirom na to da se radi o projektu od nacionalnog značaja, predložena ciljana izmena po skraćenom postupku bila bi osnov za realizaciju na obuhvaćenom području i neće biti potrebe za daljom planskom razradom”, navodi se.

Usvajanjem plana stvoriće se uslovi i za realizaciju sadržaja u delu Bulevara oslobođenja koji je ostao devastiran, a planira se “atraktivan poslovni prostor, koji može da bude u funkciji sporta i rekreacija, ali i ostalih namena (kulturni, uslužni, prodajni…), odnosno privlačni i dinamični sadržaji koji aktiviraju javni prostor”.

Sadašnji stadion “Karađorđe” ima kapacitet 14.458 sedećih mesta. Projekat izgradnje stadiona, koji je podrazumevao samo svlačionice i zapadnu tribinu, još 1924. godine napravio je Daka Popović, tadašnji predsednik kluba.

Zanimljivo je da je klub postavio dva reflektora 1967. godine zahvaljujući novcu koji je dobio transferom najboljeg strelca Silvestera Takača u francuski Ren. Reflektori su prvi put korišteni u četvrtfinalu Kupa šampiona kada je Voša pred 35.000 navijača savladala Seltik sa 1:0, a reflektori su simbolično nazvani “Takačeve oči”.

Značajnija promena na “Karađorđu” dogodila se 1991. godine kada je završena izgradnja severne tribine. Kapacitet stadiona je smanjen 2004. zbog postavljanja nove tartan atletske staze. Poslednja značajna promena dogodila se 2013. godine kada je sruđena čuvena kuća koja je razdvajala južnu tribinu, koja je potpuno renovinarana.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/YouTube