Početna Aktuelno Međunarodni žiri ocenjuje fruškogorska vina, bira se 50 najboljih

Međunarodni žiri ocenjuje fruškogorska vina, bira se 50 najboljih

0

Međunarodni žiri domaćih i internacionalnih vinskih sudija okupio se danas, 27. avgusta u Novom Sadu u hotelu Sheraton da izabere najboljih 50 vina napravljenih u fruškogorskim vinarijama ove godine.

Fruška gora, trenutno najuspešnija i najrazvijenija vinska regija Srbije, tako je postala regija koja ima autoritativno vinsko ocenjivanje organizovano u skladu sa najvišim svetskim standardima.

U panelu sudija koji će oceniti fruškogorska vina i označiti najbolja među njima nalaze se Rod Smit, britanski nosilac titule “Master of Wine” – najautoritativnije vinske titule na planeti, Saša Špiranec, vinski pisac i sudija iz Hrvatske koji ocenjuje vina na prestižnom ocenjivanju “International Wine Challenge (IWC)” u Londonu, i Zoltan Đerfi, ugledni vinski stručnjak i međunarodni vinski sudija iz Mađarske.

Namera organizatora ovog velikog takmičenja, koje će se održavati jednom godišnje, jeste da potrošačima na domaćem i međunarodnom tržištu pomognu da pri kupovini fruškogorskih vina budu apsolutno sigurni u njihov kvalitet i regionalni identitet.

Vina neće biti rangirana po medaljama, već će pedeset vina sa najvišim ocenama dobiti pravo da tokom jedne godine nose stiker “FRUŠKA GORA TOP 50“. Ova markica biće garancija potrošačima da su kupili vino izvanrednog kvaliteta i autentičnog fruškogorskog karaktera.

Fruškogorski vinari već u inauguralnoj godini prepoznali su jedinstvenu priliku da valorizuju kvalitet svojih vina pred panelom sastavljenim od vrhunskih stručnjaka, tako da je na nadmetanje pristiglo više od 150 uzoraka vina iz pedesetak fruškogorskih vinarija.

Fruška gora, jedan od najsnažnijih turističkih aduta Vojvodine i Srbije, prostor je izuzetno bogate istorije i kulturnog nasleđa, ujedno je i vinska regija koja se razvija ogromnom brzinom. Ona gradi svoj identitet i na milenijumskom nasleđu uzgoja vinove loze na ovom prostoru, još od vladavine cara Proba u trećem veku nove ere, i na volji fruškogorskih vinara da prave i vina klasičnog izraza, i smela, inovativna vina u potpunosti oslonjena na globalne mode i trendove.

Vinarima u ovom poslu pomaže izuzetan diverzitet teroara, sa potencijalom da se na Fruškoj gori i nadalje prave jedinstvena vina visokog kvaliteta. U ogromnom portfoliju fruškogorskih vinara su vina od lokalnih, autohtonih sorti kao što su grašac i probus, šardonei koji mogu da konkurišu onima iz Burgundije i Kalifornije, i moćna crvena vina od merloa i kaberne sovinjona.

Pobednička vina, ona koja će dvanaest meseci moći da na bocama nose markice “TOP 50” i koja će u vinotekama, restoranima i svim drugim mestima na kojima se prodaje i toči dobro vino reprezentovati vinsko blago Fruške gore, biće predstavljena i degustirana 11. septembra u Vili “Stanković” u Čortanovcima, na događaju “Fruška gora Wine Show”.

Izvor: 021.rs
Foto: Nadlanu.com/ NSHronika.rs