Početna Gradske teme Nova kovid bolnica na Mišeluku u narednim danima primiće prve pacijente

Nova kovid bolnica na Mišeluku u narednim danima primiće prve pacijente

0

U toku su završni radovi oko objekta nove kovid bolnice na Mišeluku i njeno opremanje, a ovih dana počinje i obuka novozaposlenih kadrova, primljenih na nedavnom konkursu. Treća kovid bolnica u zemlji, od ogromnog je značaja za sve građane, ističu u Kliničkom centru Vojvodine.

Poslednjih nekoliko nedelja, broj pacijenata koji je smešten u Kliničkom centru Vojvodine, naveo je tu zdravstvenu ustanovu da se vrati korak unazad, i da reaktivira pojedine klinike u crvenu zonu.

“Nažalost, moram da istaknem da je povećan broj pacijenata koji zahtevaju terapiju u jedinici intenzivne terapije, tako da smo bili prinuđeni da danas otvorimo i novu jedinicu intenzivne terapije”, kaže Edita Stokić, direktorka Kliničkog Centra Vojvodine.

Očekuje se da će se te jedinice, za nekoliko dana, ponovo vratiti u stari režim rada.

Aktiviranjem Kovid bolnice na Mišeluku, čiji finalni radovi su u toku, Klinički centar Vojvodine, koji je u jeku pandemije zbrinjavao preko 400 pacijenata na 7 klinika, konačno će biti rasterećen.

“Svi pacijenti koji se hospitalizuju u KCV, kao kovid pozitivni pacijenti, biće premešteni i njihovo lečenje biće nastavljeno u kovid bolnici”, dodaje Stokić.

Za njihovo lečenje na početku će biti zaduženi lekari i osoblje, koji su bili na prvoj liniji odbrane u proteklih 17 meseci u crvenim zonama. Na nedavni konkurs KCV-a, kako ističe dr Stokić, nije se odazvao dovoljan broj traženog kadra.

“Moram reći da se jako mali broj lekara specijalista odazvao i javio na ovaj konkurs. S druge strane, mi smo ta mesta popunili sa lekarima opšte medicine, tako da će nam u narednom periodu svakako biti cilj i edukacija svih novozaposlenih, koja, praktično počinje sutra”, objašnjava Stokić.

Nova kovid bolnica na Mišeluku biće organizaciona jedinica Kliničkog centra Vojvodine, prostire se na 19.500 kvadratnih metara, ima 220 kreveta na intenzivnoj i 404 na poluintenzivnoj, savremeni dijagnostički centar i banku krvi, a kako je i planirano, za nekoliko dana biće potpuno u funkciji kovid pacijenata.

Izvor: RTV
Foto: Ministarstvo odbrane