Početna Gastro NS Moja Kravica Food Talk 2017. – Gastronomija obogaćuje i gradi identitet

Moja Kravica Food Talk 2017. – Gastronomija obogaćuje i gradi identitet

0

Peta, najveća regionalna konferencija o hrani i vinu – Moja Kravica Food Talk 2017 –  održana je u petak, 9. juna u restoranu Beskraj, u Novom Sadu.

_ADR9301

Konferenciju je otvorio Ivan Đoković, Potpredsednik pokrajinske Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Imam veliko zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Pokrajinske vlade i našeg resornog Sekretarijata za domen privrede i turizma. Gastronomija je nešto što obuhvata privredu i turizam, ali obuhvata i nadovezuje se na domene kulture, prirodnih nauka i šireg spektra društvenih nauka. Ona nije samo jedna fizička  biološka potreba, ona je umetnost. Ona obogaćuje kulturu i umetnost i ona boji i gradi identitet čitavih prostora, gradova i regiona. Osnovna atrakcija za privlačenje turista i stvaranje tog identiteta jesu hrana i vino. Naš strateški cilj delovanja, pored ostalih delatnosti, jeste i turizam, neotkrivena, sakrivena oblast u Vojvodini, a možemo da ponudimo tradicionalno gostoprimstvo, multikulturalnost. Hrana je ta koja nam daje mogućnost da kreiramo i stvaramo. Zato smo i uvideli značaj ove manifestacije i podržavamo je”, rekao je gospodin Đoković.

_ADR9355 _ADR9394 _ADR9504

Prvi panel bavio se zaštitom potrošača, a predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i različitih kompanija, složili su se da je edukacija potrošača značajan segment na kojem zajednički treba da se radi. Tokom drugog panela, naučili smo kakav može biti, ali i probali, zdrav ketering, zahvaljujući vlasnicima beogradskih i novosadskih restorana, blogera i uzgajivača.

_ADR9551 _ADR9567 _ADR9572 _ADR9573 _ADR9579 _ADR9600 _ADR9604

Žarko Jokanović, scenarista, glumac i pisac, Igor Todorović, modni kreator, Aleksandar Jovanović Meda, glumac, Vesna Čipčić, glumica, takmičili su se u VIP kvizu znanja, odgovarali na pitanja, zatvorenih očiju pogađali namirnice koje su bile ispred njih i tim u kojem su bili Igor i Aleksandar, odneo je pobedu.

_ADR9665

Predstavnici Exita, Mikser Housea, Festivala uličnih svirača, CEBEFa, kompanije Ninamedia i Milan Mumin, muzičar, na panelu o hrani i događajima, složili su se da je potrebno brendirati, sortirati i promovisati srpsku kuhinju.

_ADR9641 _ADR9648

Ivan Zorić, regionalni menadžer Imleka za razvoj novih proizvoda, govorio nam je o probioticima i između ostalog napomenuo:

“Probiotici su aktivne supstance koje poboljšavaju proces varenja. Probiotici su dominantna mikroflora kada se dete rodi. Tokom života taj broj pada i tih dobrih bakterija imamo oko 25% i to je minimum za funkcionisanje našeg stomaka. Zato su Balans + proizvodi idealni za svakodnevnu konzumaciju. Stomak nam je odraz otpornosti i zdravlja.

_ADR9775 _ADR9831 _ADR9797 _ADR9805 _ADR9809 _ADR9813

Pred kraj konferencija degustirali smo bela vina Vinarije “Tikveš” koje je prezentovao Marko Stojaković, glavni enolog.

_ADR9951 _ADR9916 _ADR9946 _ADR9869

Kao i svake godine, konferenciju je zatvorila još jedna degustacija vina, ovog puta posvećena srpskom penušavcu o kojem nam je govorio  Igor Luković, urednik magazina Vino&Fino

_ADR9401 _ADR9404 _ADR9413 _ADR9414 _ADR9422 _ADR9425

Publici je bila veoma interesantna i prezentacija rusinske svadbe i nošnje koju mlada i mladoženja nose tokom te ceremonije, a prezentaciju je pripremio KUD ““Taras Ševčenko”.

_ADR9257 - Copy _ADR9260 - Copy _ADR9262 - Copy _ADR9266 - Copy

GOR_5473 GOR_5464 GOR_5459 GOR_5346 GOR_5343 GOR_5514 GOR_5479 GOR_5478

U ovogodišnjoj Experience zoni pod platanima  – “DISCOVER THE FUTURE OF TASTE” – publika je probala  domaće specijalitete koje su pripremile domaćice iz Udruženja “Bač u srcu Bačke”, američki roštilj i picu pečenu na roštilju, specijalitete kompanija Imlek i Zlatiborac, kao i specijalitete domaćina, restorana Beskraj. Istovremeno se tradicionalno dešavala i likovna koloniji na travi, a ove slike će biti prodate na humanitarnoj onlajn aukciji.

_ADR0006 - Copy

Veče je ulepšao nastup benda DRUM ‘N’ ZEZ.

_ADR9448

Konferansije ovogodišnjeg “Moja kravica Food Talk-a” je Rada Đurić, novinarka i TV lice.

Generalni sponzor konferencije je Moja Kravica Kuhinjica, kompanije Imlek sa proizvodima sitan sir, pavlaka za kuvanje i slatka pavlaka

Prijatelji konferencije su: Zlatiborac, Jelen pivo, Tikveš, Black ‘n’ Easy kafa, Mg Mivela i voda Jana.

Konferenciju u organizaciji Color Media Communications i HBO Color Media Events su podržali  Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženje za razvoj ruralnog i eko turizma Bač u srcu Bačke.

GOR_5318 GOR_5500 GOR_5375 GOR_5296 GOR_5362 GOR_5363 GOR_5330 GOR_5461 GOR_5334 GOR_5338 GOR_5474

GOR_5303 GOR_5306 GOR_5307 GOR_5313 GOR_5315 GOR_5332 GOR_5335 GOR_5370 GOR_5373

GOR_5413 GOR_5425 GOR_5428 GOR_5429 GOR_5430 GOR_5438 GOR_5509

GOR_5530 GOR_5535 GOR_5537