Početna Gastro NS Novosađanka poklanja parče pice osobama sa autizmom

Novosađanka poklanja parče pice osobama sa autizmom

Kako bi osobama sa autizmom ulepšala praznične dane, naša sugrađanka, Dušica Jaćimović, odlučila je da prve radne dane u svojoj piceriji, provede praveći pice, koje će biti besplatne za osobe sa autizmom i za njihovu pratnju. Ideja je da njena picerija u toku godine bude mesto za zdrav obrok, ali i podizanje svesti o važnosti dijagnoze sa kojom se često veoma teško živi.

Otvaranje picerije sa picama bez glutena, nije samo preduzetnički čin jedne hrabre žene, iza toga stoji životna priča o kojoj Dušica Jaćimović otvoreno govori. Ona je majka dečaka sa autizmom, predsednica udruženja “Svoj svet”, radnica u oblasti ugostiteljstva i osoba koja u vreme korone otvara piceriju sa picama bez glutena, a prvi radni dani proteći će u znaku darivanja i solidarnosti.

“Veoma je teško organizovati se za bilo kakav posao kada imate autistično dete i pravo da vam kažem, trebalo mi je dosta dugo. Ja sam navikla da radim, ne mogu da budem da ne radim i sad tek kad moj sin ima 14 godina, kad je već samostalniji nego kad je bio mlađi sam skupila hrabrosti. I onda sam zapravo došla na ideju zato što imamo već udruženje roditelja dece sa autizmom da nekako spojim piceriju i udruženje u smislu da se što više priča o autizmu, o osobama sa autizmom”, kaže Dušica Jaćimović.

Osobama sa autizmom 2020. bila je posebno teška i na mnogobrojna ograničenja teško su se navikavali, zato je Dušica odlučila da ih na početku godine obraduje.

“U duhu darivanja jer takvi su dani sada, 8. 9. i 10. januara od 12 do 18.00 na šalteru picerije u Kosovskoj 34 svaka osoba koja je autistična ima besplatno parče pice koju može da preuzme na šalteru ili kućnom dostavom može isto”, kaže Dušica.

Osim osoba sa autizmom, besplatno parče dobiće i njihovi pratioci. Jedino je potrebno da sa pokažu dokaz da imaju dijagnozu autizam.

Kao majka i aktivistkinja za bolji položaj osoba sa autizmom, Dušica u 2021. ima želju – početak izgradnje prvog centra za autizam u Srbiji, a da taj cilj ne bi bio neostvariv, možemo svi pomoći. Humanošću, uključivanjem i povezivanjem. Tako se stvaraju velike dela koja za neke ljude često znače život.

Izvor: RTV
Foto; Pixabay