Početna Gradske teme Кolo srpskih sestara organizuje školu veza

Кolo srpskih sestara organizuje školu veza

0

U cilju očuvanja tradicije i kulturnog nasleđa, Кolo srpskih sestara Eparhije bačke treći put zaredom organizuje školu veza.

Na radionicama, koje se održavaju sredom i četvrtkom od 16 do 18 časova, koriste se tehnike belog veza i veza po pismu, a podrazumevaju po dvadeset časova za svaku oblast posebno. Svaki polaznik može izabrati vrstu veza koju želi da radi. Ova priča počinje 2005. godine, kada su članice Кola pozvane da budu predavači u Školi veza u Muzeju Vojvodine. Кasnije, 2008. godine, nastala je, nezavisno od Muzeja, škola veza, a u okviru nje održane su radionice veza po pismu i veza brojanjem, dok za beli vez nije bilo zainteresovanih kandidata do ove godine. Кako kaže članica Кola Marija Bulić, svake godine postoje dve ciljne grupe, u koju spadaju deca i odrasli, a ispostavilo se da vez ne interesuje samo najstarije sugrađanke već i najmlađu populaciju.

“Većina ljudi misli da je to deci strano – ona su naprosto oduševljena!”, ističe Marija Bulić za Dnevnik. “Tako se u okviru predmeta Narodna tradicija u Osnovnoj školi ‘Veljko Petrović’ iz Begeča održavaju radionice veza za đake od trećeg do šestog razreda. Najčešće je u pitanju vez brojanjem i vez po pismu. Na takvim časovima se prepoznaju talentovani učenici, a osim veza, realizuju se i druge aktivnosti, poput tkanja, našivanja motiva, našivanja dugmadi, rada na juti i platnu, kao i škole kukičanja i pletenja. Naša sagovornica dodaje da su učenice pre dve godine izradile torbice od jute. Najpre su, kako kaže, uradile vez pa su ga prišile na torbicu, a svaka od njih je dobila svoju”.

Кolo s učenicima učestvuje i na različitim izložbama i takmičenjima, a za maramice s cvetovima koje su napravili osvojili su jednu od nagrada. Polaznica Svetlana Trujić ispričala je da je nakon odlaska u penziju znala da će njena glavna zanimacija, između ostalog, biti i vez. To joj je treći put da učestvuje, a kaže da je na tim radionicama obnovila prethodno znanje i savladala sve tehnike. Posebno ju je iznenadila zainteresovanost mladih za učestvovanje u takvim radionicama. Ističe i da su dečaci bili u većem broju zainteresovani.

U Кolu postoje različite sekcije, a pošto je ta organizacija humanitarnog karaktera, u okviru nje se realizuju razne akcije i na taj način se pomaže onima kojima je to potrebno. Кolo srpskih sestara finansira se iz ličnih donacija građana, a ko želi da donira novac, može to učiniti pozivom na broj 452-229.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay