Početna Gradske teme 1. Internacionalni festival folklora “DUNAV DANCE”

1. Internacionalni festival folklora “DUNAV DANCE”

SonjaPlakat

Festival folklora će se održati od 5. do 9. jula 2015. na nekoliko lokacija. Novosađani će moći da uživaju u muzici, plesu, kao i u blještavilu i lepoti narodnih nošnji 5. jula u kampusu Novosadskog univerziteta na svečanom otvaranju festivala od 20 časova, a 8. jula kraj reke, na platou Štranda od 20 časova. Tokom festivala biće održani koncerti na otvorenom u Odžacima (6. jul, 20 časova) i Apatinu (7. jul, 20 časova), te će stanovnici ovih mesta imati priliku da vide i čuju inostrane ansamble.

Organizator festivala je AKUD “Sonja Marinković”, a festival se organizuje u okviru manifestacije “KULTUS 05- Dani kulture na Univerzitetu u Novom Sadu”, koja se ove godine održava po peti put. Osim nagrađivanog ansambla narodnih igara i pesama AKUD-a, koji je domaćin festivala, učestvuju i reprezentativni folklorni sastavi iz Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Makedonije.

Cilј ove međunarodne manifestacije je negovanje i promocija folklora i tradicije različitih nacija i nacionalnosti radi jačanja međusobnog prijatelјstva, kao i predstavljanje nacionalnog identiteta svake od zemalja učesnica festivala. Osim toga, festival će doprineti uspostavljanju dugoročne saradnje na akademskom i visoko umetničkom nivou između ovdašnjih i inostranih ansambala.

Organizatori pozivaju da posetite festival i osetite novu svežinu i energiju koju će učesnici uneti multikulturalnom Novom Sadu.

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs