Početna Gradske teme 12 izdavača dostavlja besplatne udžbenike za novosadske prvake

12 izdavača dostavlja besplatne udžbenike za novosadske prvake

Ukupno 12 izdavača u Srbiji dobiće posao u nabavci udžbenika za đake prvake svih osnovnih škola u Novom Sadu.

Kako je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u više navrata najavio, Grad će obezbediti besplatne udžbenike svim prvacima. Jedino đaci koji su uspeli da, preko Ministarstva prosvete, po posebnim uslovima obezbede besplatne udžbenike, neće sada dobiti knjige.

U Gradskoj upravi za obrazovanje poručili su za 021 da će škole dostaviti zahteve, a potom će biti raspisana javna nabavka. Sve knjige stići će do 1. septembra, a ukupan trošak ovog projekta je 25,7 miliona dinara.

Ono što je sada poznato iz dopisa Gradske uprave za obrazovanje Upravi za javne nabavke je namera da se udžbenici nabave pregovaračkim postupkom bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, a s obzirom na to da postoje definisani izdavači udžbenika neophodnih mališanima, koji su poznati i imaju autorska prava na naslove koji se kupuju. To su: Eduka, Klett, Novi Logos, Data Status, Freska, Akronolo, Gerundijum, Bigz, Zavod za udžbenike, Kreativni centar, Vulkan izdavaštvo i The English Book.

Nabavljaće se ukupno 81 naslov.

Uprava za javne nabavke izdala je mišljenje Gradskoj upravi za obrazovanje kojim opravdava ovakav način nabavke udžbenika, uzimajući u obzir činjenicu da je nemoguće da, zbog specifičnih potreba, udžbenike dostave drugi izdavači.

Ova mera deo je Programa korišćenja sredstava za viši kvalitet obrazovanja i vaspitanja za 2019. godinu, a u okviru kog je planirana potrošnja oko 72 miliona dinara. Šta će još biti finansirano učenicima saznajte OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay