Početna Gradske teme 15 aparata za reanimaciju na najfrekventnijim lokacijama u gradu

15 aparata za reanimaciju na najfrekventnijim lokacijama u gradu

Na teritoriji Grada Novog Sada ima ukupno 15 defibrilatora na najfrekventnijim lokacijama u gradu, a prvi aparat postavljen je pre osam godina, ipak Novosađani ne znaju za njihovo postojanje, a ni način upotrebe.

Aparati za reanimaciju postavljeni su na Štrandu, Železničkoj stanici, Spensu, Limanskoj i Futoškoj pijaci, Stadionu “Karađorđe”, Gradskom groblju, u zgradi suda, Gradskoj kući, Medicinskom fakultetu, Fakultetu tehničkih nauka, u zgradama “Informatike”, Kulturnog centra, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, kao i u Luci “Novi Sad”.

Njihovo postojanje je opravdano imajući u vidu veliku stopu oboljevanja i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Vojvodini, pa ipak do sada su korišćeni uspešno samo jedanput i to na Železničkoj stanici.

Aparat mogu da koriste svi i nakon pritiska dugmeta, prate se glasovna uputstva.

Ukoliko aparat prepozna ritam koji je za isporuku elektrošoka, daće uputstva i upozoriti spasioca i isporučiti šok. Ukoliko ritam koji postoji nije za isporuku šoka, dobiće se jasna glasovna uputstva šta dalje raditi, odnosno da li nastaviti masažu i srca veštačko disanje do dolaska ekipe hitne pomoći“, kaže Mirjana Bursać iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Još jedna dobra stvar kod uličnih defibrilatora jeste ta što se prilikom njegove aktivacije, alarmira i Hitna služba, ali njenog dolaska, važna je pravovremena i ispravna reakcija spasioca.

Izvor: RTV
Foto: hitnapomocns.org.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here