Početna Gradske teme 17 godina od rušenja zgrade TV Novi Sad

17 godina od rušenja zgrade TV Novi Sad

miseluk-tvns-rtv-zgrada-srusena-nato-bombardovanje-jpg_660x330

Trećeg maja 1999. godine u NATO bombardovanju srušena je zgrada Televizije Novi Sad.

Pored medijske slobode i kreativnosti radnika, za kvalitetan program jednog medija, posebno Televizije, neophodni su i odgovarajući tehnički uslovi, koje naša televizija ne poseduje još od bombardovanja, kada je uništeno staro i novo zdanje, kojima su se mnogi ponosili.

Na starom mestu za najkasnije četiri godine, trebalo bi da nikne nova zgrada RTV-a.

Kamen-temeljac s početka 1970. bio je osnova za, kako se kasnije ispostavilo, realno postavljene planove tadašnjeg rukovodstva Televizije Novi Sad. Pored odgovarajućeg prostora i najmodernije tehnike, to je podrazumevalo i informisanje u multikulturalnoj sredini, kao što je Vojvodina. Uglavnom, program je bio lišen slabosti početništva, a programska orijentacija bila je usmerena ka tome da se pravi program natprosečnog kvaliteta…

To je izazivalo malo podsmeha, malo ironije i preambicioznosti Televizije u osnivanju. Ja sam mislio da je nama neophodno da pravimo program natprosečnog kvaliteta jer se u to vreme u Vojvodini moglo videti sedam televizijskih programa – kaže Slobodan Budakov, prvi direktor Televizije Novi Sad.

Zanimljiv i nenametljiv program u oslikavanju kolorita ovog podneblja, bila je i ostala karakteristika Televizije, kaže Danica Aćimović, koja je ostavila traga u dokumentarno-obrazovnom programu RTV.

Kada dobijete odobrenje za projekat imate šanse da kao novinar da odete sa snimateljem ili rediteljem, izaberete valjanog sagovornika, ambijent i da se to sadržinski uradi najbolje što je moguće, a to znači da može da se prikazuje gledaocima za dva meseca, dve godine, 20 godina – kaže Danica Aćimović, bivša novinarka i urednica RTV.

Pored dokumentarnog i informativni program je dobitnik nekoliko priznanja, a poslednje u nizu došlo je od Evropske organizacije regionalnih stanica – CIRKOM emisiji “Radar”.

S druge strane, Televizija će u iznajmljenom prostoru uskoro doživeti punoletstvo i bilo je krajnje vreme da se pristupi racionalnom rešenju – izgradnji nove zgrade. Do sada je za zakup utrošeno oko 10 miliona evra, što je skoro trećina vrednosti novog televizijskog doma.

Trenutno se nalazimo u fazi dobijanja lokacijske dozvole i očekujemo u junu građevinsku dozvolu – kaže Srđan Mihajlović, generalni direktor RTV.

Srđan Mihajlović ocenjuje i da bi Radio-televizija Vojvodine do 2020. sa stare lokacije u punom kapacitetu proizvodila raznovrstan i kvalitetan program, što je i njena obaveza kao javnog medijskog servisa, a ujedno bi odgovorila na zahteve digitalnog i sve zahtevnijeg vremena koje je pred nama.

Izvor: RTV
Foto: RTV