Početna Danas u gradu Portugalski pisac Žoze Žil danas u Novom Sadu

Portugalski pisac Žoze Žil danas u Novom Sadu

dro j gil 140212

Portugalski filozof Žoze Žil posetiće Srbiju i danas od 20 časova, biće gost Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u čijoj produkciji je napravljena predstava “Katalogizacija strahova ili priručnik za poletanje”, rađena po motivima njegove knjige “Portugalija danas – strah postojanja”.

Predstava je premijerno izvedena 16 i 17. aprila u okviru “Nedelje pozorišta u SKCNS Fabrici”, a na repertoaru je i 3. maja kada će biti organizovan razgovor sa Žozeom Žilom, saopštio je Studentski kulturni centar Novi Sad.

Žoze Žil, rođen 1939. godine u Mozambiku, veoma je uticajni savremeni portugalski filozof. Mladost je proveo u Lisabonu, ali je zbog Salazarove diktature odlučio da potraži utočište u nekoj slobodnoj zemlji. Preselio se u Pariz gde je 1982. godine doktorirao. Između 1986. i 1989. vodio je istraživačke projekte o estetici , napisao je nekoliko knjiga, ali je najveću pažnju privukao upravo izdanjem “Portugalija danas – strah od postojanja” objavljenom 2004. Odmah po objavljivanju knjige, magazin “Le Nouvel Observateur” je Žozea Žila uvrstio među 25 velikih mislilaca savremenog sveta.

Rediteljka Dina Radoman objasnila je da je predstava inspirisana knjigom “Portugalija danas – strah od postojanja” u kojoj je jedna od glavnih tema strah i njegovo dejstvo na portugalsko društvo i na pojedinca – strah od delanja, od donošenja odluka koje nisu u skladu sa vladajućom normom, strah da se voli, da se stvara, da se živi.

Predstava je zapravo neka vrsta dijaloga sa knjigom, a pet priča u komadu jeste odgovor autorske i glumačke ekipe na pitanja kako se strah stvara, razvija i utiče na ljude.

Žil govori o Portugalu, a mi o sebi, svojim unutrašnjim svetovima, ali i našoj zemlji, onoj bivšoj i ovoj sadašnjoj. Tako nastaje taj dijalog sa knjigom – precizirala je rediteljka.

Izvor: novisad.com
Foto: Promo