Početna Gradske teme Predstavljen projekat “Online predatori”

Predstavljen projekat “Online predatori”

0

15134280_10153840154821086_956250254_n

Na Fakultetu za ekonomiju i inžinjerski menadžment u Novom Sadu juče je održano predavanje o bezbednosnim rizicima prilikom korišćenja interneta u okviru projekta “Online predatori”, koji se održava pod pokroviteljstvom Uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade Grada Novog Sada.

Nosilac projekta je Udruženje Asistent, a cilj projekta je podizanje svesti o bezbednosnim pretnjama po mlade na internetu. Podršku projektu pružaju i FIMEK, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, Orion telekom, E gimnazija i SŠ “Svetozar Miletić”.

Veliki broj studenata i srednjoškolaca posetio je današnje predavanje, u kojem su imali priliku i da aktivno učestvuju. Dekan Fakulteta za ekonomiju i inžinjerski menadžment, i profesor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Dragan Soleša, obratio se okupljenima i naglasio značaj umrežavanja u današnjem svetu ali istakao i sve veće bezbendosne pretnje tog procesa, pogotovo po najmlađe.

“Mladi upravo i predstavljaju primarnu metu online predatora, pogotovo deca koji su tehnički obrazovanija od roditelja. Kako je danas čest slučaj da su deca više upoznata sa radom na računaru nego roditelji potrebno je upoznati i roditelje i decu sa bezbednosnim rizicima korišćenja interneta i pogotovo društvenih mreža.”, rekao je prof. dr Dragan Soleša.

Neki od sajtova na kojima je moguće pronaći više informacija o samoj pretnji ili potražiti pomoć su veb-sajtovi “Net patrol”, “Klikni bezbedno” i veb sajt Ministarstva unutrašnjih poslova – Visokotehnološki kriminal.

Autor: Milan Kuzmanović