Početna Gradske teme 75 godina novosadskog “Dnevnika”

75 godina novosadskog “Dnevnika”

0

 

Svečanom akademijom u Matici srpskoj novosadski dnevni list “Dnevnik” obeležio je 75 godina postojanja, a sa akademije je poručeno da taj list mora da se prilagođava novim trendovima i tehnologijama, a u skladu sa slobodarskim duhom, koji je list gajio od početka.

Uz podsećanje da je preteča “Dnevnika” bio list “Slobodna Vojvodina” koji je počeo sa izlaženjem 1942. godine u okupiranoj Jugoslaviji, ukazano je na to da “Dnevnik” mora sa podjednakom pažnjom da vodi računa o elektronskom i štampanom izdanju.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, uz čestitke za jubilej rukovodstvu i zaposlenima, rekao je da je srce “Dnevnika” počelo da kuca u najteže vreme, što znači da je moguće i u takvim vremenima hrabrim gestovima pokrenuti velika dela.

To znači da je moguće i danas, kada nije teško vreme, održati takav list. Znači da je gotovo nemoguće raditi mu ono što su radili neki koji su hteli da ga dovedu do nivoa da se bori za opstanak, a on to nije zaslužio, jer predstavlja slobodno, časno, profesionalno novinarstvo i srpski jezik i ćirilično pismo u Vojvodini, kazao je Mirović.

On je naveo da će Pokrajinska Vlada učiniti sve da pomogne listu kako bi opstao i trajao i u narednom periodu.

Predsednik Vlade AP Vojvodine kazao je da je “Dnevnik” institucija u koju veruje veliki broj građana koji žive u Vojvodini i dodao da očekuje veliku podršku svih kako bi taj list prevazišao probleme u koje nije zapao svojom krivicom.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je “Dnevniku” 75. godišnjicu postojanja istakavši da je Grad Novi Sad povodom tog velikog jubileja uručio listu Oktobarsku nagradu, napomenuvši veličinu i bitnost novosadskog “Dnevnika”.

“Dnevnik” od samog početka neguje kult slobodarstva. Kroz novinarstvo i kroz jedan slobodni pristup dolaze do čitaoca i dele informacije. Sam prvi naziv “Dnevnika” je “Slobodna Vojvodina”, osnovali su ga narodni heroj i ta slobodarska nit prožima “Dnevnik” svih ovih 75 godina, kazao je Vučević.

On je posetio da taj list nikada nije promenio pismo na kome se štampa, jer svih godina postojanja izlazi na ćiriličnom pismu.

Vučević se nada da će “Dnevnik” i u narednom periodu nastaviti da čuva tu tradiciju, te da će biti star samo po godinama, a moderan po načinu rada.

Gradonačelnik Novog Sada je ocenio kao dobru stvar činjenicu da je taj novosadski dnevni list napravio iskorak u smislu portala i internet prezentacije, što je, kako kaže, ključno ukoliko želi da bude aktuelan i da ga prati mlada publika.

Generalni direktor kompanije “Dnevnik Vojvodina pres” Dušan Vlaović današnji dan okarakterisao je kao jedan od najznačajnijih datuma u sedam i po decenija dugoj istoriji “Dnevnika”, istakavši da je u Srbiji samo list “Politika” stariji od tih novosadskih novina.

Specifičnost lista u odnosu na sve ostale je u tome što je nastao u ratnim uslovima. Dok je Evropom i svetom grmeo najstrašniji rat i dok je Evropa grcala pod čizmom fašizma, ovde, na nešto više od dva kilometra od Matice srpske, nastao je prvi list “Slobodne Vojvodine”, preteče današnjeg lista “Dnevnik”, kazao je Vlaović.

On je zaključio da je pravac razvoja te medijske kuće baziran na dva paralelna puta, a tiču se razvoja elektronskog i unapređenja kvaliteta štampanog izdanja tog lista, napominjući zahvalnost Novom Sadu i Pokrajinskoj vladi na nesebičnoj podršci drugom najstarijem listu u zemlji.

Izvor: RTV, Tanjug
Foto: Dnevnik

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here