Početna Gradske teme Ponovo se osporava stečaj u “Jugoalatu”

Ponovo se osporava stečaj u “Jugoalatu”

0

Uvođenje stečaja u “Jugoalatu” moglo bi da dobije neočekivan epilog nakon što je raniji vlasnik fabrike Spasoje Jakovljević izjavio da prilikom uvođenja stečaja nije poštovan zakon.

Kako prenose “Novosti”, Jakovljević je poručio da bi ta odluka trebalo da bude osporena pred višim sudskim organima.

Kako je ranije preneo 021, Privredni sud u Novom Sadu proglasio je u oktobru stečaj u ovom preduzeću, koje se već godinama bori za opstanak. Sud je pozvao poverioce da do 22. novembra prijave dugovanja. Jakovljević, međutim, tvrdi da ova odluka nije validna.

Postoji jasna, zakonom propisana procedura kako se stečaj uvodi, a u slučaju ‘Jugoalata’ nadležni to nisu poštovali. Žalio sam se višim sudskim instancama i verujem da će, kao i 2012. godine, kada je takođe pokušano uvođenje stečaja i sada ta odluka biti oborena. Spreman sam da u odbrani ‘Jugoalata’ idem do najviših sudskih instanci“, poručuje Jakovljević za “Novosti”.

“Jugoalat” je do pre 30 godine proizvodio precizne i specijalne alate, a uvođenjem sankcija preduzeće se našlo u problemu. Jakovljević tvrdi da novosadska firma ima šansu da, i pored teške situacije, obnovi proizvodnju, te da malobrojnim poveriocima isplati dugovanja.

Skupština poverilaca bi prema odluci suda trebalo da bude održana 22. novembra, a zakazano je i ispitno ročište za 30. januar 2018. godine.

Stečajni upravnici sada pokrenutim stečajem traže plate za vođenje ranijih stečajeva, odnosno praćenje programa reorganizacije, pa tek onda slede radnici oštećeni zbog dugovanja za neisplaćene plate, o čemu imaju pravosnažne sudske presude u njihovu korist. Stečajna upravnica Jadranka Gulan traži više od 21.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a Ninoslav Šimić oko 2,1 milion dinara.

Prvi zahtev za stečaj u “Jugoalatu” podnet je još 2010. godine, a takvo rešenje je predlagano više puta, pa i 2012. godine. I pored toga, prednost je davana Unapred pripremljenom planu reorganizacije, koji do sada nije zaživeo.

Više od pola godine mašine u ovoj fabrici su bez struje, zbog čega je propao pokušaj da se u “Jugoalatu” pokrene i proizvodnja delova za hidrante, u koju je ova fabrika trebalo da uđe u saradnji sa kompanijom MKE iz Austrije.

Izvor: Novosti, 021.rs

Foto: Wikimedia