Početna Gradske teme Akcija povodom obeležavanja Svetskog dana suicida

Akcija povodom obeležavanja Svetskog dana suicida

20150910_115119

Danas se obeležava Svetski dan suicida u Novom Sadu je tim povodom organizovana ulična akcija u centru grada. Volonteri centra “Srce” davaće zainteresovanim sugrađanima informacije o radu centra i načinu pružanja pomoći osoboma koje razmišljaju o samoubistvu.
Centra “Srce” radi 24 godine, a njihova misija je prevencija suicida i pružanje emotivne podrške preko telefona, četa i mejla. Centar svakodnevno zovu ljudi sa različitim problemima, objasnili su nam da najčešće niz životnih okolnosti kao što je usamljenost, nemaština i nezaposlenost su ključnih faktora koji u tiču da osoba sebi okonča život.

Vanja Jovic Direktor centra Srce

Ulična akcija je napravljena sa namerom da informišemo novosađane da nisu sami sa svojim problemima i da imaju kome da se jave i da imaju pravo da se osete usamljeno i teško, isto tako da imaju pravo da podele svoje probleme sa nekim“, objašnjava Vanja Jović direktor centra “Srce”.

Iz centra “Srce” navode da svakodnevno dve do tri osobe na teritoriji Vojvodine oduzmu sebi život, što predstavlja zabrinjavajući podatak. Prema statističkim podacima Vojvodina se nalazi na 13 mestu u svetu u kojoj je ovaj problem u znatnoj meri zastupljen.

20150910_115119

Tribina “Pruži ruku spasi život” kojom će se završiti obeležavanje današnjeg svetskog dana suicida biće održana danas u čitaonici Gradske biblioteke u 19h na kojoj će se govoriti o prevenciji i smanjenju stope suicidnosti. Na njoj će učestvovati stručnjaci iz državnih institucija i nevladinih organizacija koji će podeliti svoje iskustvo sa prisutnima o načinu kako su se bavili smanjenjem i prevencijom samoubistva. Tribina će predstavljati uvod u postavljanju temelja za nacrt nacionalne strategije za prevenciju suicida u Srbiji.
Svi građani koji žele da volontiraju, budu podrška i imaju želju da pomognu osobama koje razmišljaju o oduzimu život, mogu se prijavit na telefone centra “Srce” koji se mogu naći na sajtu www.centarsrce.org.
Obuka volontera biće organizovana početkom oktobra. Iz centra navode da su svi dobro došli uoliko imaju otvoreno srce.

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs