Početna Gradske teme Ako mora, najbolje tako: U “Betaniji” prošle godine ostavljeno osam beba

Ako mora, najbolje tako: U “Betaniji” prošle godine ostavljeno osam beba

0

X

Ukupno osam beba ostavljeno je tokom prošle godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu. Majke koje su odbile da budu otpuštene iz porodilišta sa svojom novorođenom decom, rekle su da ne mogu da ih prihvate, jer nemaju uslova za odgovarajuću brigu i negu.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo kažu da porodilje koje to urade uglavnom i jesu slabijeg socijalno-ekonomskog i materijalnog statusa, bez adekvatne pomoći i podrške porodice i partnera. One nakon porođaja odbijaju kontakt sa novorođenčetom i saopšte medicinskom osoblju da ne mogu da ga prihvate jer nemaju uslova da brinu o njemu.

“Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu o svakom ovakvom slučaju obavesti nadležni Centar za socijalni rad, koji preuzima dalji postupak. Klinički psiholog i stručni tim Centra za socijalni rad razgovaraju sa pacijentkinjom, a nakon njenog otpusta kući, bez deteta koje ostaje u porodilištu, ona je u redovnom kontaktu sa stručnim timom ovog centra”, kažu u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Oni dodaju da će novorođenče ostati tu sve dok mu Centar za socijalni rad ne obezbedi odgovarajući smeštaj, poput prihvatilišta za decu ili hraniteljske porodice, a moguće je i da će se majka, uz pomoć i podršku socijalne službe, predomisliti, pa prihvatiti i preuzeti svoje dete.

U Centru za socijalni rad kažu da njihovi stručnjaci procenjuju najbolji interes detata, i da u skladu sa potrebama obezbeđuju kontakte sa roditeljima dok je dete u smeštaju.

“Odluka o vraćanju deteta u porodicu donosi se u okviru složenog dijagnostičkog postupka. Roditelji koji ostave decu često ne koriste podršku institucija i ne ostvaruju prava za dečji dodatak, a često su i sami kao deca bili zanemareni”, kažu u Centru za socijalni rad.

Dragana Ćorić, iz Udruženja “Roditelj”, kaže da ima žena koje kriju trudnoću od porodice, pa iz straha da ih roditelji ne odbace ostavljaju decu u “Betaniji”. Podseća da i dalje ima porodica gde se trudnoća bez braka smatra strašnom, pa takve žene ne vide drugi izlaz.

“One smatraju da je najbenignije ostaviti dete u Betaniji, gde će imati stručnu negu, od ostavljanja dece na ulici ili nekom hladnom mestu ili od onog najgoreg – čedomorstva”, smatra Dragana.

U poslednjih pet godina, najviše beba ostavljeno je 2011. godine. Tada je 11 pacijentkinja odbilo da bude otpušteno sa novorođenčetom sa Klinike sa ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu.

Izvor: novisad.com
Foto: Ilustracija

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here