Početna Gradske teme Nezakonje u radu: Zbog pretnji disciplinskim, čuvari zatvora rade prekovremeno

Nezakonje u radu: Zbog pretnji disciplinskim, čuvari zatvora rade prekovremeno

0

prison-bars

Radnicima Okružnog zatvora u Novom Sadu rukovodstvo te kazneno-popravne ustanove na više načina grubo krši zakonska prava, nezvanično saznaje Danas.

Prema tvrdnjama izvora lista, radnici u ovom zatvoru su sistematski podvrgnuti tretmanu kojim se direktno krše odredbe Zakona o radu, Zakona o platama državnih službenika i Posebni kolektivni ugovor. Jedan od načina na koji se to čini je primoravanje zaposlenih da potpisuju saglasnost kako bi mogli da rade prekovremeno.

Prema Zakonu o radu, zaposleni ne može da radi prekovremeno više od osam sati nedeljno, odnosno 32 sata mesečno, osim ukoliko ne potpiše saglasnost. Prema tvrdnjama izvora Danasa, zaposleni Okružnog zatvora u Novom Sadu su pod pretnjom disciplinskih postupaka prinuđeni da potpisuju saglasnost, tako da određeni broj njih radi prekovremeno i do 90 sati mesečno. Dodatno, iako je prema Posebnom kolektivnom ugovoru uprava dužna da deset dana unapred izađe sa rasporedom smena, a pet dana unapred sa obaveštenjem da zaposleni mora da radi mimo rasporeda, pojedini zaposleni su dobijali rešenja u kojima se od njih zahteva da se kroz dva dana pojave na poslu. Svaki prigovor bi bio praćen pretnjom o pokretanju disciplinskog postupka.

Jedan od načina na koji se krše prava zaposlenih jeste i zloupotreba instituta pasivne pripravnosti. Naime, pasivna pripravnost podrazumeva da je zaposleni dostupan 24 sata i da poslodavac u svako doba dana i noći može da ga pozove na posao. Pošto je stanje stalne pripravnosti opterećujuće, Zakon o platama državnih službenika i nameštenika je predvideo da dodatak za svaki sat pripravnosti iznosi 10 odsto vrednosti radnog sata osnovne plate državnog službenika.

Kada je jedan zaposleni u Okružnom zatvoru Novi Sad, koji je neko vreme bio u stanju pasivne pripravnosti, zatražio rešenje kako bi mogao to da naplati, uprava zatvora je to odbila. Obrazlažući tu odluku, uprava je istakla da priroda posla u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zahteva da zaposleni bude dostupan 24 sata i da se u tom slučaju ne primenjuje Zakon o platama državnih službenika, već se kao lex specialis primenjuje Zakon o izvršenju krivičnih sankcija.

Upravnik Okružnog zatvora u Novom Sadu Zoran Jovanović je demantovao gore iznete navode. Prema njegovim rečima, oko sedamdeset odsto zaposlenih u službi obezbeđenja je potpisalo saglasnost da radi prekovremeno više od zakonom predviđena 32 sata mesečno i apsolutno niko od njih nije bio prinuđen da tu saglasnost potpiše.

Govoreći o rasporedu smena, Jovanović je istakao da se on objavljuje mesec dana unapred. Ipak, kada je reč o rešenjima da zaposleni moraju da dođu na posao mimo rasporeda, on je naglasio da je posao u zatvoru nepredvidiv i da nije uvek moguće ispoštovati pojedine delove Posebnog kolektivnog ugovora.

“Istina je da mi po Posebnom kolektivnom ugovoru moramo radnicima pet dana unapred da javimo kada mimo rasporeda treba da se pojave na poslu. Ipak, mi se suočavamo sa velikim brojem neplaniranih aktivnosti i nepredviđenih okolnosti kao što su bolest zatvorenika ili povećan broj posetilaca i u skladu sa tim mi ne možemo uvek pet dana unapred da znamo koliki broj ljudi će nam biti potreban”, rekao je Jovanović i dodao da nije tajna da u zatvorima radi manjak ljudi.

Prema njegovim rečima, već nekoliko godina se zbog mera štednje ne pravi plan koji određuje koji radnik treba da bude u stanju pripravnosti. “Pre sedam-osam godina je stigao papir iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u kojem je pisalo da se više ne pravi plan pripravnosti. Zbog toga se to ne isplaćuje. Da postoji plan, to bi se isplaćivalo, pošto nema plana, to se ne isplaćuje”, kazao je Jovanović.

Podsetimo, ovo nije prvi zatvor u Srbiji u kojem radnici imaju problema sa upravnikom. Naime, zaposleni u Kazneno-popravnom zavodu Beograd, njih 114, tužili su Ministarstvo pravde, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i KPZ Beograd zbog navodnog zlostavljanja na radu koje prema njima, kako tvrde u tužbi, sprovodi direktor te ustanove. Prvo ročište u ovom procesu će biti održano u novembru.

Izvor: Danas
Foto: Ilustracija