Početna Gradske teme Aktivisti probili ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori

Aktivisti probili ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori

0

Nekoliko stotina građanskih aktivista probilo je juče ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori.

Ispred manastira Rakovac oko 11 sati okupilo se nekoliko stotina ljudi, koji su zatim krenuti betoniranim putem ka vidikovcu Kestena.

Cilj akcije bio je, kako su najavili organizatori, oslobađanje žute planinarske staze Novi Rakovac – Zmajevac, koja je “zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama”.

Učesnici su na kapijama koje blokiraju stazu presekli lance i otvorili ih i tako uspeli da prođu stazom. Akcija je završena oko 13:30h.

– Želimo da pošaljemo poruku nadležnim institucijama vezanu za neverovatne napade na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Poruka je da je zaista krajnje vreme da oni počnu da delaju na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora – rekla je ranije aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”.

Povod za skup je tačka inspekcijske prijave koja se odnosi na blokiranje dva javna nekategorisana puta koja su u isto vreme i žuta planinarska staza koja se nalazi u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine. Staza je blokirana sa dve metalne kapije i sada se nalazi u okviru ograđenog dela Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić. Povod je i to što je prošlo sto dana od inspekcijske prijave, a izveštaj inspekcije još uvek nije završen.

Kompanija “Galens” saopštila je juče da će, “uprkos navodima pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti oduzeti od građana i na tom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, ta prirodna dobra ostati otvorena za sve ljubitelje prirode”.

Dodaju da su planinari i organizovane posete turista dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo, nakon što se sve privede nameni.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay