Početna Gradske teme Alarmantna količina soli u hlebu koju jedu novosadski mališani i studenti

Alarmantna količina soli u hlebu koju jedu novosadski mališani i studenti

Hleb koji konzumiraju deca i studenti u Novom Sadu, a putem kuhinje “Radosnog detinjstva” i studentskih menzi, prepun je soli i predstavlja realnu opasnost po zdravlje.

Kako su pokazale analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je kontrolisao 69 uzoraka hleba iz vrtića i menzi, četvrtina uzoraka hleba ima visok sadržaj soli (više od 1,5 grama soli u 100 grama hleba), dok tri četvrtine ima srednji sadržaj soli (0,3 – 1,5 grama natrijum-hlorida u 100 grama hleba).

Takoreći, nijedan kontrolisan uzorak hleba nije imao propisanu količinu soli. Neki uzorci imali su čak 1,9 grama soli na 100 grama hleba.

Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Sanja Bijelović kaže da se radi o donekle alarmantnim podacima, koji zahtevaju promene u tehnologiji proizvodnje hleba, a koji se potom distribuira mališanima i studentima.

Problem se mora prebaciti na one koji proizvode hleb, a na kojima je da usvoje nove tehnologije i počnu da proizvode hleb koji sadrži manje soli. Naša preporuka je da se količina soli smanji, jer postoji rizik po zdravlje svih nas – hleb je namirnica koju svi jedemo i svi unosimo veliku količinu soli. Povećana količina soli dovodi do višeg krvnog pritiska, a samim tim i do srčanih oboljenja“, poručuje dr Bijelović.

Ova saznanja će biti predstavljena i na nekim međunarodnim skupovima, a pre svega u toku Nedelje posvećene aktivnostima na smanjenju unosa soli (Salt Awereness Week), od 12. do 18. marta.

Analize su rađene u sklopu projekta “Kontrola sadržaja soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece i studenata u Gradu Novom Sadu u 2017. godini”, a koji je sufinansirao Grad Novi Sad.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here