Početna Gradske teme Aleksandar Milosavljević: Nova gradska vlast treba da podrži već najavljenu odluku o...

Aleksandar Milosavljević: Nova gradska vlast treba da podrži već najavljenu odluku o finansiranju Srpskog narodnog pozorišta

0

aleksandar-milosavljevic-rtv-(zoran-dejanovic)-jpg_660x330 (1)

Drugi mandat za upravnika Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandra Milosaljevića, između ostalog, protiče i u aktivnostima u vezi za sanacijom pozorišta i njegove okoline. Ovaj “zatočenik” SNP-a, kako sam sebe naziva, nada se da će nova gradska vlast još više učestvovati u akcijama vezanim za negovanje i očuvanje jedne od najvećih kulturnih znamenitosti “Srpske Atine”.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Pošto sam samo formalno Novosađanin, zapravo sam ‘zatočenik’ Srpskog narodnog pozorišta gde praktično živim, moj uvid u rad gradskih vlasti isključivo je ograničen na adresu Pozorišni trg 1 i neposrednu okolinu SNP-a. Dakle, presrećan sam što je započeta akcija sanacije fasade pozorišta, čiju belinu ruže skandalozni grafiti koji nemaju nikakve veze s umetnošću grafita, zatim što je ozelenjen ulaz u SNP i okolne površine. Postoji dobra volja onih koji su nadležni da se poprave ploče na trgu i stepenište koje vodi ka glavnom ulazu u pozorište. A to stepenište, ruinirano vremenom, a još više ‘gerilskim’ akcijama skejtera i roleraša, ne samo da je danas ruglo centra Novog Sada, nego i ozbiljna, fizička prepreka za one koji bi da uđu u naš teatar.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Trebalo bi da napokon okonča radove koji bi Pozorišni trg pretvorili u svojevrsnu art-zonu Novog Sada, u prostor koji bi praktično bio neka vrsta monmartrovskog predvorja koji vodi ka pozorištu. Da podrži već najavljenu odluku o sistemskom učešću grada u finansiranju Srpskog narodnog pozorišta koji odavno ima status jedne od kulturnih znamenitosti ‘Srpske Atine’ i jednog od najozbiljnijih žarišta savremenog pozorišnog stvaralaštva u regionu.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Umesto odgovora predlažem da objavite fotografiju, recimo, Jove Dejanovića, koji je ne samo zaslužan što je SNP dobilo svoju zgradu, nego i nepokolebljivo dolazi na sve naše premijere, nastavljajući da brine o nama.

Autor: Sanja Ujvari
Foto: Zoran Dejanović / Privatna arhiva