Početna Danas u gradu U Novom Sadu obeležen Svetski dan poezije

U Novom Sadu obeležen Svetski dan poezije

0

Poezija Pixabay

Nizom manifestacija danas je u Srbiji obeležen Svetski dan poezije, koji je 1999. godine pod sloganom “Dijalog među civilizacijama posredstvom poezije” uspostavio Unesko.

“Svrha proglašenja Svetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta”, obrazložio je Unesko svoju odluku 1999. godine.

U prostorijama “Brankovog kola” u Sremskim Karlovcima, na “Prolećnim Brankovim danima 2016”, u vidu pesničkog matinea obeležen je “Svetski dan poezije”.

Prisutna publika mogla je sama da bira koje će pesme da čita. Naime, na raspolaganju su im bile tri pesničke knjige u izdanju “Brankovog kola”, tri laureata međunarodne nagrade “Branko Radičević”: Valerij Latinjin – “Korenje koje govori”, Naso Vajena – “Pesme” i Nikita Danilov – “Sumrak vekova”.

Da bi dobio knjigu na poklon, svako je morao da pročita naglas jednu pesmu iz odabrane knjige. Ovaj neobični pesnički susret protekao je u znaku mnogih čitalačkih iznenađenja.

Uvodno slovo o značaju “Svetskog dana poezije” održao je Nenad Grujičić, direktor “Brankovog kola”. On je naglasio da je poezija besmrtna i da su beživotni glasovi sa aktuelne scene koji govore o kraju poezije, kulture i umetnosti, te da su pesnici najvitalniji duhovi jedne kulture, koji omogućavaju neprestanu obnovu semantičkog kapaciteta kroz maternju melodiju jezika.

Poezija doživljava, rekao je Grujičić, poseban preporod u činu kazivanja, odnosno glasnog deklamovanja onih koji ne pišu, ili skriveno pišu, ali svim bićem vole poeziji i njene lekovite čarolije.

Izvor: Tanjug / RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com