Početna Gradske teme Aleksandar Šibul: Nemamo ljude koji su kadri da ozbiljno i odgovorno rukovode...

Aleksandar Šibul: Nemamo ljude koji su kadri da ozbiljno i odgovorno rukovode gradom

0

SIBUL

Psiholog i teolog Aleksandar Šibul, odvojio je vreme da iz ugla građanina Novog Sada, oceni rad Gradske vlade u proteklom periodu i sugeriše na to šta bi buduća vlada trebalo da obezbedi u službi psihofizičkog zdravlja Novosađana.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Grad je vrlo kompleksan i komplikovan sistem. Radi se u onoj meri u kojoj postoji svest i jasna strategija o prioritetima. Skoro svaka uprava bavi se više održavanjem postojećeg nego što postoje ozbiljni investicioni projekti. Nekako imam utisak da se kvaltet života u gradu u poslednje vreme pogoršao, mislim na infrastrukturu, ulice postaju opasne za vožnju bicikala i motora zbog sve većih i češćih udarnih rupa. Nivo buke u gradu je sve veći što povećava anksioznost građana. Koliko znam ne postoji ozbiljna strategija za poboljšanje psihofizičkog stanja a samim tim i zdravlja građana. Mislim da tu svest još nismo razvili.

Šta bi nova vlast u gradu prvo trebalo da uradi?

– Trebalo bi bolje orgnizovati saobraćaj u Novom Sadu kako bi se stvorile nove navike. Novi investicioni projekti u izgradnji i uređivanju biciklističkih staza. Edukovati građane da više koriste u saobraćaju bicikle. Da se radi na ukidanju vozila javnog saobraćaja koja zagađuju okolinu uvođenjem tramvaja i trolejbusa. Ovo bi diretno uticalo na psihofizičko stanje građana. Naravno da su bitni i novi investicioni projekti koji bi rezultovali otvaranju novih radnih mesta za poslove koji bi bili dobro plaćeni, a ne da se otvaraju radna mesta za plate od 20.000 dinara koje imaju većina prodavaca u novim tržnim centrima, jer se tako stvara sloj nezadovoljnih, siromašnih ljudi na čijoj se grbači bogate samo pojedinci – to je inače trend u Srbiji, a onda se hvalimo kako otvaramo nova radna mesta – cinizam.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Najveći problem u Srbiji jeste nedostatak stručnih ljudi, korupcija i politizacija ključnih funkcija. Jednostavno nemamo ljude koji su kadri da ozbiljno i odgovorno rukovode gradom.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Privatna arhiva