Početna Gradske teme Ambasador Meksika u poseti Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Ambasador Meksika u poseti Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

0

Ambasador Meksika u Srbiji, Karlos Feliks Korona, rekao je prilikom posete Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, da je u godini kada se obeležava 75 godina diplomatskih odnosa Meksika i Jugoslavije, odnosno Srbije, važno da se pored odličnih političkih odnosa razvijaju i kulturne i akademske veze dve zemlje.

“Predsednik Tito je bio u Meksiku dva puta, a četvorica meksičkih predsednika posetilo je Jugoslaviju i to govori o visokom nivou političkih veza. Posebno treba istaći da za ovih 75 godina nije bilo prekida diplomatskih odnosa, kao i da Meksiko podržava stav vaše zemlje o Kosovu. Ali ništa manje nije značajno da imamo još bolju kulturološku i akademsku razmenu”, rekao je ambasador Korona.

Univerzitet u Novom Sadu već godinama neguje odličnu saradnju sa meksičkom ambasadom u Beogradu, sa kojom je realizovan niz programa.

“Ambasador Meksika nastavlja dobru praksu svojih prethodnika, da posećuje institucije koje neguju i razvijaju kulturu, književnost i jezik naroda Latinske Amerike. Naše Iberoameričke studije se time bave i očekujemo nastavak saradnje sa ovom zemljom, koja igra važnu ulogu na tom kontinentu, od prevođenja, do razmene studenata i profesora”, kaže dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Ivana Živančević Sekereš.

Iberoameričke studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu su osnovane pre godinu dana, kako bi se doprinelo novoj dinamici studiranja španskog jezika, ali i kulture, i do sada je već realizovano 20 programa on-line, u kojima je učestvovalo preko 2.000 ljudi.

“Upravo završavamo Istoriju Meksika na 1.000 strana, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, prve na ovim prostorima i na srpskom jeziku, i to je ogroman projekat od istorijske važnosti, koji je finansirala vlada Meksika. Budući da obeležavamo 75 godina diplomatskih odnosa sa Meksikom, pokušavamo da i kroz druge akademske aktivnosti predstavimo koliko su sveobuhvatne veze dve zemlje i naših naroda”, ističe docent Bojana Kovačević Petrović sa Filozofskog fakulteta, koja vodi i Iberoameričke studije.

Upravo zato je novosadski Filozofski fakultet pokrenuo i novu grupu “Latinska Amerika i Balkan – društvene i kulturne veze”, koja okuplja 50 profesora iz 20 zemalja.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia